Castelele, noile vedete imobiliare

Data publicarii: 05-10-2009 | Imobiliare

Un castel poate costa intre 500.000 si 30 de milioane de euro, iar renovarea se poate face cu bani europeni. Castelele Cantacuzino, Teleki, Zlatna sau Haller sunt doar cateva dintre proprietatile care au creat un nou segment in piata imobiliara.

Ascuns de privirile curiosilor, la doi pasi de DN1, in centrul statiunii Busteni, se afla unul dintre simbolurile istoriei romanesti: Castelul Cantacuzino.

Impresionantul edificiu construit de Grigore Cantacuzino in 1911 a apartinut pana acum cativa ani Ministerului de Interne, pana cand a fost revendicat de o nepoata a printului.

Castelul a fost cumparat acum un an de cinci asociati straini pentru aproape 30 de milioane de euro. Primul lucru pe care l-au facut noii proprietari a fost sa afle cum poate fi castelul renovat.

"Vrem sa-l facem exact asa cum era cu o suta de ani in urma, chiar daca asta presupune sa apelam la specialisti care vor trebui sa recreeze totul", spune Kurt Neuschitzer, unul dintre investitori.

Restaurarile pot fi facute cu fonduri europene, cu conditia ca palatul principal sa ramana deschis publicului. Astfel, doar 10% din investitie va fi facuta cu bani proprii.

Integral in Adevarul