BNR a cheltuit 100 mil. euro pentru a limita deprecierea monedei nationale

Data publicarii: 05-10-2009 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei a fost nevoita sa intervina in piata valutara, atat joi, cat si vineri, pentru a limita deprecierea monedei nationale in fata euro. Numai vineri, BNR a vandut cel putin 100 de milioane de euro. Dar, cu toate acestea, cursul de schimb a crescut, in numai doua zile, cu 1,9 procente, cea mai puternica depreciere din regiune.

Cursul de schimb s-a apropiat, din nou, de pragul de 4,3 lei/euro. Vineri, Banca Nationala a Romaniei a anuntat o rata valutara de 4,2782 lei/euro, in crestere cu 2,87 bani fata de nivelul din ziua precedenta. Astfel, rata de schimb a ajuns la maximul ultimelor sase luni. Un curs oficial superior a fost anuntat de banca centrala la 15 martie, de 4,2838 lei/euro. Dar, pe parcursul sedintei de tranzactionare din piata valutara, cursul de schimb a urcat, vineri, pana la un maxim de 4,29 lei/euro.

Numai interventia bancii centrale a limitat deprecierea monedei nationale.Jucatorii din piata valutara spun ca, vineri, BNR a intervenit direct in mai multe randuri, opera-tiuni prin care a vandut aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit Mediafax. Suma este mult peste rulajul mediu din piata valutara intr-o perioada "linistita". Spre exemplu, in lunile iulie-august, perioada in care paritatea leu/euro a variat cu numai 0,1-0,3 procente, valoarea medie a tranzactiilor dintr-o singura zi era de numai 50-60 de milioane de euro.

Inainte de aparitia crizei politice, multe dintre estimarile analistilor romani indicau o perioada de stabilitate a cursului de schimb care ar fi putut dura cel putin pana la alegerile prezidentiale. Ulterior, moneda nationala chiar s-ar fi putut aprecia in fata euro.

Integral in Financiarul