Bugetarii trag obloanele

Data publicarii: 05-10-2009 | Actualitate

Peste 800.000 de angajati din sistemul bugetar intra astazi in greva generala. Scolile, spitalele, administratiile financiare, dar si primariile vor fi inchise. Dupa greva de astazi ar putea urma un alt miting de protest miercuri.

Greva generala va paraliza astazi intreaga tara. Peste jumatate din angajatii din sanatate, educatie si administratie publica isi prelungesc weekend-ul cu o zi in semn de protest fata de grilele din legea unica de salarizare si disponibilizari. Sindicalistii spun ca peste 800.000 de persoane din cei 1,4 milioane de bugetari vor participa la greva.

Revendicarile sindicale raman, astfel, prima mare problema a noului guvern minoritar, in care, exceptand doi dintre ministri, toti ceilalti sunt de doua ori mai ocupati ca inainte, avand cate un minister in plus de administrat. Sindicalistii afiliati la Alianta Bugetara vor protesta astazi, in loc sa munceasca, asa ca daca va ganditi sa mergeti la directiile financiare pentru a plati taxe si impozite, ar fi mai bine sa amanati drumul. Functionarii publici vor fi in greva generala, asigurand doar o treime din activitate. Nici la casele de pensii, primarii sau consilii judetene nu are rost sa mergeti cu vreun dosar, petitie sau orice alta treaba. Si aici, functionarii nu vor lucra.

Reprezentantii Aliantei Bugetarilor sustin ca la greva generala de astazi au mai aderat alte trei federatii sindicale, iar numarul acestora a ajuns la 14. Totodata, sindicalistii anunta ca vor participa la mitingul de protest din 7 octombrie, urmand ca in functie de raspunsul primit de la guvernanti sa ia in calcul si alte forme de proteste.

Sindicalistii sunt nemultumiti de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea in concediu neplatit timp de 10 zile a salariatilor din domeniul public in perioada octombrie - decembrie 2009 si de concedierea unui numar mare de salariati anuntata pentru anul 2010, se arata in comunicatul emis de Alianta Bugetarilor.

Integral in Curierul National