Topul tarilor in care se traieste cel mai bine

Data publicarii: 06-10-2009 | Diverse

Norvegia si-a pastrat si in acest an statutul de tara in care se traieste cel mai bine conform Indicelui de Dezvoltare Umana realizat in fiecare an de Organizatia Natiunilor Unite pe baza parametrilor sociali, economici si politici din cele 182 de state membre.

Analistii ONU spun ca actuala criza va avea repercusiuni importante asupra dezvoltarii umane in numeroase tari ale lumii, iar anumite state foarte bine clasate pana acum, precum Islanda si Irlanda, ar putea cobori dramatic in urmatorii ani. Clasamentul publicat in acest an a fost realizat pornind de la datele disponibile in 2007.

Indicele Dezvoltarii umane ia in considerare speranta de viata la nastere, procentul de alfabetizare a populatiei si PIB-ul pe cap de locuitor. Cea mai slab cotata tara este Nigeria, iar pe penultimul loc este Afganistan.

Romania a ocupat locul 63, imediat dupa Panama si Bulgaria, fiind in categoria tarilor cu o inalta dezvoltare umana. China a avut cele mai mari progrese, urcand sapte locuri pana pe pozitia 92, in timp ce Jamaica a avut cea mai mare cadere - de opt pozitii - ajungand pe locul 100.

Topul primelor zece clasate arata astfel:

  1. Norvegia
  2. Australia
  3. Islanda
  4. Canada
  5. Irlanda
  6. Olanda
  7. Suedia
  8. Franta
  9. Elvetia
  10. Japonia

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: