Guvernul insista sa le confiste masina celor care depasesc viteza legala

Data publicarii: 07-10-2009 | Actualitate

Romania va avea o Strategie Nationala pentru Siguranta Rutiera, care a fost amendata de CSM si de Politia Rutiera Politia Rutiera se opune, CSM a formulat observatii, Ministerul Transporturilor nu retrage insa proiectul care prevede infiintarea ANCA - agentia care poate confisca masini si intra in conturile rau-platnicilor.

Proiectul Hotararii de Guvern pentru aprobarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera intra in linie dreapta. Ministerul Transporturilor nu pare impresionat de institutiile care contesta actul normativ. Printre cele mai stranii prevederi se numara eliminarea institutiei martorului din procedura contraventionala, testarea alcoolemiei indiferent de motivul pentru care soferul e oprit de politie, confiscarea autoturismului in cazul depasirii cu 50km/h a vitezei maxime legale. Prin aceeasi hotarare, se va naste ANCA - Agentia Nationala de Colectare a Amenzilor, care va avea dreptul sa iti intre direct in cont pentru a retine amenda, sa revoce permisul de conducere sau, prin hotarare judecatoreasca, sa aresteze rau-platnicul la un "centru de arest".

Ce prevede actul normativ

Un sofer implicat intr-un accident rutier nu isi va putea dovedi nevinovatia prin declaratiile martorilor oculari. De asemenea, un sofer care nu a achitat o amenda rutiera se poate trezi, in cel mai bun caz, cu contul micsorat ca urmare a faptului ca amenda i-a fost retinuta direct din contul bancar. In varianta rea, soferul s-ar putea trezi cu masina confiscata sau chiar cu putin arest. De asemenea, toti soferii opriti in trafic la controalele politiei rutiere ar putea fi testati pentru stabilirea alcoolemiei. Toate acestea nu sunt ipostaze din filme horror ci ar putea deveni reale in Romania daca Executivul va adopta o Hotarare de Guvern privind aprobarea Strategiei Nationale pentru Siguranta Rutiera 2009 - 2013. Proiectul acesteia este publicat deja pe pagina de web a Ministerului Transporturilor iar o serie de institutii si ministere au fost solicitate sa se pronunte asupra textului prin acordarea sau nu a avizului prevazut de lege.

Integral in Gandul