Carrefour s-ar putea retrage din America Latina, potrivit Le Monde

Data publicarii: 07-10-2009 | International

Distribuitorul Carrefour ia in considerare in mod serios sa-si cedeze magazinele din Brazilia, Argentina si Columbia, potrivit unui articol publicat in editia de joi a Le Monde, citat de Bloomberg, insa purtatorul de cuvant al grupului a refuzat sa comenteze informatia.

La finalul lui septembrie, cotidianul francez indicase ca numarul doi mondial din sectorul hipermarketurilor intentiona, de asemenea, sa se retraga din Asia.

Astfel, Le Monde afirma ca "problema nu a fost inca transata, dar Carrefour ia in calcul vanzarea magazinelor din America Latina. Proiectul este destul de avansat, iar Carrefour asteapta doua oferte", precizand, totodata, ca una dintre ele ar putea veni de la Wal-Mart, numarul 1 mondial pe piata hipermaketurilor.

Le Monde precizeaza, insa, ca o eventuala vanzare in bloc a afacerilor de pe pietele emergente este exclusa, in special pentru ca actionarii se tem ca ar da impresia destramarii grupului. Printre tarile emergente in care Carrefour este prezent se numara si Romania, unde grupul francez este liderul pietei hipermarketurilor.

Fondul Colony Capital si grupul Bernard Arnault (proprietar al LVMH), care detin impreuna 13,5% din capitalul Carrefour, au refuzat sa comenteze informatiile.

Unii analisti cred ca tranzactia s-ar putea cifra la circa 8 miliarde euro.

America Latina a contribuit cu 12% la profitul operational al Carrefour in 2008, iar vanzarile in regiune au crescut cu 26% anul trecut. Cererea in Franta, care aduce 44% din venituri, a crescut cu numai 1%.

Carrefour dezminte informatia ca ar avea in vedere cedarea activitatilor de pe pietele emergente
 
Grupul francez Carrefour, numarul doi mondial de pe piata de distributie, a dezmintit informatiile de presa, potrivit carora ar viza "cesiunea activitatile de pe pietele cu potential de crestere", potrivit unui comunicat al grupului, citat de AFP.

"Grupul nu are obiceiul sa comenteze zvonuri, dar, tinand cont de rezistenta lor, acesta dezminte ca ar ceda activitatile pe pietele cu potential de crestere. Grupul reaminteste ca strategia sa a fost validata complet de consiliul de administratie. Orientarile strategice prezentate in martie nu au fost schimbate: prioritatile geografice sunt Franta si celelalte tari din G4 (Italia, Spania, Belgia), iar pe termen mediu si lung pietele cu potential de crestere, Brazilia si China", a precizat Carrefour.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: