Adolescentii cred ca doar cei fara pile sunt loviti de criza
Data publicarii: 08-10-2009 | ActualitateAdolescentii bucuresteni nu sunt constienti de o diminuare a veniturilor proprii sau a veniturilor familiale, cauzata de actuala criza economica, si nu percep o influenta directa a crizei in comportamentul de consum din grupul lor, fiind convinsi ca numai cei "fara pile sunt loviti de criza". Veniturile acestora provin de la parinti si sunt predominant legate de rezultatele la invatatura, iar anul 2009 nu a adus o modificare a acestui comportament al familiei. Ba mai mult, a introdus o nota de protectie fata de influentele negative ale crizei, protectie manifestata prin transmiterea sumara in familie a informatiilor despre criza economica.
Adolescentii recunosc ca familia le asigura venituri similare cu cele de anul trecut si ca nu au intampinat dificultati in indeplinirea dorintelor de vacanta in 2009. Pe perioada verii au avut parte de acelasi tip de vacanta, au petrecut timpul liber in aceleasi locuri ca si anul trecut si nu au resimtit niciun fel de schimbari de consum cauzate de criza in cercul lor de prieteni.
Adolescentii bucuresteni percep vag aspectele crizei economice (unii dintre ei nu identifica clar inceputul perioadei de criza economica) si spun ca loviti de criza sunt cei "fara pile" sau "ghinionisti". Informatiile despre criza financiara provin doar din discutiile adultilor si sunt cel mult motiv de glume in grupul lor de prieteni.
Cercetarea a fost realizata in randul adolescentilor din Bucuresti, respondentii incadrandu-se in categoria de varsta 12-17 ani, adica elevi in clasele VII-XI, provenind din toate categoriile sociale.
Adultii nu sunt, insa, la fel de optimisti. Potrivit celei mai recente cercetari realizate de IROSP, pesimismul populatiei urbane predomina si adanceste criza. Studiul arata ca 44 la suta dintre cei chestionati considera ca in tara lucrurile merg rau si ca situatia lor economica s-a inrautatit si va continua sa se inrautateasca. 21 la suta dintre cei chestionati sunt optimisti, iar 37 la suta nu au avut o opinie.
Studiul arata ca actuala criza afecteaza dur clasa de mijloc, segmentul cel mai important al societatii, ce reprezinta 50 la suta din populatia urbana ce are credite, are angajamente investitionale, isi bazeaza ascensiunea pe forte proprii si este condamnata la pierderea economiilor si a valorii activelor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri