Adolescentii cred ca doar cei fara pile sunt loviti de criza

Data publicarii: 08-10-2009 | Actualitate

Adolescentii bucuresteni nu sunt constienti de o diminuare a veniturilor proprii sau a veniturilor familiale, cauzata de actuala criza economica, si nu percep o influenta directa a crizei in comportamentul de consum din grupul lor, fiind convinsi ca numai cei "fara pile sunt loviti de criza". Veniturile acestora provin de la parinti si sunt predominant legate de rezultatele la invatatura, iar anul 2009 nu a adus o modificare a acestui comportament al familiei. Ba mai mult, a introdus o nota de protectie fata de influentele negative ale crizei, protectie manifestata prin transmiterea sumara in familie a informatiilor despre criza economica.

Adolescentii recunosc ca familia le asigura venituri similare cu cele de anul trecut si ca nu au intampinat dificultati in indeplinirea dorintelor de vacanta in 2009. Pe perioada verii au avut parte de acelasi tip de vacanta, au petrecut timpul liber in aceleasi locuri ca si anul trecut si nu au resimtit niciun fel de schimbari de consum cauzate de criza in cercul lor de prieteni.

Adolescentii bucuresteni percep vag aspectele crizei economice (unii dintre ei nu identifica clar inceputul perioadei de criza economica) si spun ca loviti de criza sunt cei "fara pile" sau "ghinionisti". Informatiile despre criza financiara provin doar din discutiile adultilor si sunt cel mult motiv de glume in grupul lor de prieteni.

Cercetarea a fost realizata in randul adolescentilor din Bucuresti, respondentii incadrandu-se in categoria de varsta 12-17 ani, adica elevi in clasele VII-XI, provenind din toate categoriile sociale.

Adultii nu sunt, insa, la fel de optimisti. Potrivit celei mai recente cercetari realizate de IROSP, pesimismul populatiei urbane predomina si adanceste criza. Studiul arata ca 44 la suta dintre cei chestionati considera ca in tara lucrurile merg rau si ca situatia lor economica s-a inrautatit si va continua sa se inrautateasca. 21 la suta dintre cei chestionati sunt optimisti, iar 37 la suta nu au avut o opinie.

Studiul arata ca actuala criza afecteaza dur clasa de mijloc, segmentul cel mai important al societatii, ce reprezinta 50 la suta din populatia urbana ce are credite, are angajamente investitionale, isi bazeaza ascensiunea pe forte proprii si este condamnata la pierderea economiilor si a valorii activelor.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: