BCE mentine dobanda cheie la nivelul minim istoric, de 1%

Data publicarii: 09-10-2009 | International

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim istoric de 1%, conform estimarilor analistilor, a anuntat un purtator de cuvant al institutiei, citat de AFP.

Presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, urmeaza sa explice deciziile de joi in cadrul unei conferinte de presa, care va incepe la ora 15:30, ora Romaniei.

Dobanda de politica monetara, barometru al creditarii din zona euro, a fost mentinuta din luna mai la 1%, cel mai mic nivel de la infiintarea BCE, in urma cu 11 ani.

In contextul lipsei inflatiei si al unei relansari economice inca nesigure in zona euro, BCE ar putea sa opteze si luna viitoare pentru o mentinere a dobanzii, iar presedintele institutiei va declara, potrivit analistilor, ca nivelul actual al dobanzii este "potrivit".

Pietele asteapta noi indicii in legatura cu forta monedei europene in fata dolarului, ce dezavantajeaza exportatorii din zona euro si risca sa afecteze procesul de revenire a economiei, ce se anunta deja dificil.

NewsIn