Care sunt cele mai mari centre de afaceri din lume

Data publicarii: 09-10-2009 | Afaceri

Forumul Economic Mondial (WEF) a publicat pentru al doilea an cosecutiv studiul Financial Development Report in care sunt identificate cele mai puternice 55 centre de afaceri si piete de capital din lume.

Indexul are la baza peste 120 de variabile, printre cele mai importante fiind mediul institutional si cel de afaceri, stabilitatea financiara, marimea pietei de capital, normele legislative, etc.

Conform analistilor WEF, efectul crizei financiare a fost insemnat, tarile cel mai puternic lovite la capitolul afaceri fiind Franta si Germania, ambele nemaifiind incluse in Top 10 centre de afaceri. In schimb, Australia si Singapore si-au consolidat pozitiile, urcand pe locurile doi, respectiv patru.

In randul celor 55 de tari identificate ca mari centre de afaceri nu figureaza si Romania. Totusi, cateva tari din Estul si Centrul Europei se regasesc in clasmanetul WEF: Cehia (33), Slovacia (37), Polonia (39), Ungaria (41).

In 2009, Statele Unite ale Americii si-au pierdut statutul de cel mai mare centru de afaceri din lume, locul lor fiind luat de Marea Britanie. Topul primelor 10 clasate arata astfel:

  1. Marea Britanie
  2. SUA
  3. Australia
  4. Singapore
  5. Hong Kong
  6. Canada
  7. Elvetia
  8. Olanda
  9. Japonia
  10. Danemarca

Redactia BankNews.ro