Criza se incheie anul viitor. Urmeaza alta mai rea

Data publicarii: 09-10-2009 | Economie

Criza se va termina anul viitor, dar specialistii avertizeaza ca nici nu iesim bine din ea ca vom intra in alta si mai grava. Totul din cauza ca lipsesc investitiile, iar datoriile sunt foarte mari.

In plus, criza s-ar putea adanci daca statul nu va renunta la impozitul forfetar si la cresterea taxei pe valoare adaugata. Impozite care cresc inflatia si evaziunea fiscala si saracesc populatia.

Problemele economice ale tarii sunt legate de datoria privata mare, de datoria publica estimata a creste cu 50 de miliarde de lei in conditiile in care investitiile sunt destul de mici, iar industria este mai curand blocata. Numarul somerilor dezechilibreaza bugetul asigurarilor sociale. Fiecare roman fara serviciu costa statul 5 mii de euro.

Specialistii atrag atentia ca majorarea taxa pe valoare adaugata, masura surgerata presedintele Basescu, poate duce la agravarea crizei. Riscul cresterii inflatiei, dar si a avaziunii fiscale sunt pericole pe care nu pot fi ignorate. Si impozitul forfetar este o greseala, dupa specialistii in fiscalitate.

Mediul de afaceri nu vede nici in 2010 o revenire a economiei. Abia din 2011 estimeaza ca motoarele industriei vor incepe sa lucreze la parametri normali.

Antena3