Liviu Voinea: Actuala criza se va termina cu o noua criza

Data publicarii: 09-10-2009 | Economie

Actuala criza se va termina cu o noua criza in conditiile in care ne bazam pe aceleasi masuri anticriza de pana acum, a declarat ieri Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie  Aplicata (GEA). ''Criza din Romania are un final previzibil. Criza se va termina cu o noua criza in conditiile in care raman masurile din prezent. Masurile anticriza actuale sunt strict monetare si se axeaza pe finantarea deficitului  si nu stimuleaza in niciun fel  redresarea economica'', a spus Voinea  la seminarul ''Criza economica - final previzibil?''.

Potrivit acestuia, trebuie sa intelegem care sunt cauzele crizei si sa luam masurile corecte, subliniind faptul ca ''suntem in criza din cauza noastra, iar criza externa nu  a facut altceva  decat  sa o declanseze pe cea interna.'' ''Noi continuam sa credem ca tot ce se intampla este o criza externa  si asteptam iesirea din criza tot din afara, ceea ce este total gresit, astfel ca vom avea mult de pierdut daca vom continua sa avem aceeasi perceptie. Iesirea statelor externe din criza este un factor necesar, dar nu definitoriu pentru a scapa si noi de criza'', a spus Voinea.

In acest context, Voinea  a precizat ca Romania trebuie  sa acorde o mai mare atentie fondurilor structurale si modului in care vor fi folositi bani pentru ca ''daca acestea vor fi alocate pe criterii restrictionate, nu vom mai iesi din criza''.

''Iesirea din criza nu este aceasta goana de reducere a cheltuielilor bugetare''

Pe de alta parte, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Economice din Senat, a atras atentia asupra faptul ca o majorare a TVA  in acest moment nu ar face altceva decat sa agraveze criza, iar o solutie ar fi cresterea gradului de conformare voluntara la plata obligatiilor bugetare la 90%, situatie care ar permite scaderea taxelor. "Pierdem cam mult timp pe populismul scaderii cheltuielilor, cand ar trebui sa vorbim de elanul relansarii economice. Iesirea din criza nu este aceasta goana de reducere a cheltuielilor bugetare", a spus Vosganian. Acesta a afirmat ca gradul de conformare voluntara a scazut de la 80% in 2008 la "70% si ceva" in prezent, iar fiecare punct procentual in plus ar aduce 500-600 milioane euro la buget.

In acest moment, Vosganian considera ca trebuie anulat impozitul minim si aplicat un impozit forfetar pe diferite tipuri de servicii. "Nu plateste o carciuma din Varbilau cat plateste o carciuma de pe Calea Victoriei", a spus Vosganian.

"2009 este un an amanat, care transfera problemele catre 2010"

Totodata, acesta  a mai aratat ca in Romania a existat "o prociclicitate la bine", iar in 2009 se poate vorbi despre "o prociclicitate la rau". "Cand economia creste, trebuie sa fii atent la obligatiile privind cheltuielile, pentru ca, atunci cand aceasta va scadea, sa nu ajungi cu copacii in apa", a afirmat Vosganian. Acesta considera ca 2009 este un an esuat, din cauza deficitului bugetar mare, datoriei publice care va creste cu 50 miliarde lei si investitiilor straine care sunt mult  mai mici decat cele de anul trecut. "2009 este un an amanat, care transfera problemele catre 2010", a mai spus Vosganian.

Integral in Curierul National