Creditarea ramane inghetata

Data publicarii: 12-10-2009 | Finante-Banci

FMI estimeaza o revenire a creditarii sectorului privat din Romania abia in urmatorii doi ani. Fondul Monetar International a revizuit sever prognoza privind evolutia creditarii sectorului privat din Romania in 2009, de la un avans de 16%, estimat in iunie, la o scadere nominala de 1,7%, potrivit datelor din raportul Fondului privind prima evaluare a acordului stand-by. Institutia financiara internationala indica valori mai optimiste pentru urmatorii doi ani, respectiv un avans al imprumuturilor neguvernamentale de 5,6% in 2010 si o crestere substantial mai mare in 2011, de 13,2%.

Raportul noteaza ca finantarile acordate sectorului privat au crescut cu 54,5% in 2006, 60,4% in 2007 si cu 33,7% anul trecut.

"Tensiunea financiara a slabit considerabil datorita pachetului de asistenta financiara internationala si pietelor financiare globale in revenire, dar conditiile de creditare se mentin dure", se arata in raportul de evaluare al FMI.

Expertii noteaza ca, de la anuntarea programului, cursul de schimb s-a mentinut stabil in linii mari, ceea ce i-a permis bancii centrale sa nu mai intervina in sustinerea monedei si sa injecteze lichiditati semnificative in lei in sistemul bancar. Ca rezultat, costurile de finantare bancara s-au diminuat, ratele de pe piata interbancara au coborat spre nivelul ratei de politica monetara, iar diminuarea primei externe de risc a redus presiunea pe ratele dobanzilor practicate la depozite.

"Conditiile de creditare raman, totusi, in continuare stranse, avand in vedere standardele de creditare mai stricte, deteriorarea calitatii activelor si cererii mai scazute, iar cresterea creditului real a incetinit considerabil de la 25% la sfarsitul lui 2008, la 5% pana la jumatatea lui 2009", se spune in document.

Expertii FMI arata ca BNR va continua sa isi adapteze pozitia de politica monetara in functie de inflatie si conditiile de pe piata valutara, atragand atentia ca riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt in directia reinflamarii, deoarece o recolta agricola proasta in 2009 ar putea adauga presiuni asupra preturilor produselor alimentare (care reprezinta in jur de 38% din cos). Ei considera in prima parte a anului inflatia primara a raspuns lent la slabirea cererii, iar potentialele presiuni suplimentare de depreciere ar putea incetini dezinflatia. "Mai exista ceva spatiu de relaxare monetara, dar este recomandata o abordare precauta", considera expertii institutiei internationale.

Curentul