Cine sunt candidatii la Premiul Nobel pentru Economie

Data publicarii: 12-10-2009 | International

Eugene Fama, de la University of Chicago Booth School of Business, Jean Tirole, de la L'Ecole d'economie de Toulouse, si Ernst Fehr, de la Universitat Zurich, au cele mai mari sanse de a fi nominalizati astazi pentru Nobelul in Economie, potrivit estimarilor facute de Ladbrokes, Harvard Pool si Thomson Reuters.

Eugene Fama este, de cativa ani, in anturajul Premiilor Nobel pentru Economie. Agentia londoneza de pariuri Ladbrokes ii ofera o cota de 2 la 1, cea mai mare, de a fi nominalizat anul acesta. Alegerea sa ar fi o pledoarie pentru liberalism, mai ales ca ipoteza eficientei pietelor, lansata in anii '60, prin care Fama a devenit cunoscut, este pusa sub semnul intrebarii, in contextul masivei interventii in economie a statului, ca urmare a eforturilor de iesire din criza. Ipoteza este o varianta a "Mainii Invizibile", care presupune ca pietele au capacitatea de a se autoregla, aducand rezultate maxime pentru participanti.

Jean Tirole este cunoscut pentru mai multe contributii notabile in diverse domenii ale cercetarii economice, de la teoria jocurilor si a organizatiilor industriale la motivatia comportamentului economic. Cercetarile sale in acest ultim domeniu i-ar putea aduce Premiul Nobel pentru Economie, considera Harvard Pool, cu atat mai mult cu cat sunt cunoscute eforturile de a se gasi o noua politica de recompensare in sectorul bancar, care sa conduca la comportamente mai putin riscante.

Ernst Fehr este cunoscut pentru rolul sau decisiv in dezvoltarea domeniului neuroeconomiei (engl., original: neuro-economics), care studiaza modul in care creierul uman reactioneaza in cazul deciziilor economice. Aceste contributii, care au si ele o legatura cu nevoia de a crea un sistem economic din care sa fie exclusa asumarea riscurilor excesive, constituie principalul atu al sau pentru obtinerea unui Nobel, considera Thomson Reuters, citat de New York Times. Cele trei surse de estimari au metodologii diferite. Ladbrokes, ca agentie de pariuri, stabileste sansele in urma unui sondaj in randul comunitatii economice - faptul ca din "esantionul" lor fac parte foarte multi traderi explica de ce Fama primeste un credit atat de mare pentru a primi Nobelul pentru Economie. Harvard Pool este un barometru de opinie, realizat in cadrul Universitatii Harvard - faptul ca respondentii provin din mai multe domenii ale cercetarii explica de ce Tirole, un cercetator cu activitate multidisciplinara, este considerat a avea cele mai mari sanse in a castiga Nobelul pentru Economie. Thomson Reuters urmareste numarul de referinte in lucrari de specialitate - potrivit acestei cuantificari, Fehr este, la ora actuala, cel mai citat autor economic.

Acestia insa nu sunt singurii economisti care au sanse de a primi reputatul premiu. Printre ei se mai afla: Paul Romer, de la Stanford University, cunoscut pentru lucrarile privind impactul schimbarilor tehnologie asupra cresterii economice; Robert Barro, de la Harvard University, cunoscut macroeconomist de orientare neoclasica, adept al modelului pietelor eficiente; John Taylor, de la Stanford University, autorul faimoasei "reguli Taylor", care prezice la ce nivel o banca centrala ar trebui sa stabileasca dobanda-cheie in functie de PIB si rata inflatiei.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: