Ce faci cand intarzie salariul?

Data publicarii: 12-10-2009 | HR/Cariere

Angajatii care nu-si primesc salariile la timp devin stresati, nu mai pun pasiune in ceea ce fac, isi cauta alte joburi si sunt tentati de "furtisaguri". Din cauza crizei, numerosi angajatori nu mai pot sa plateasca la timp lefurile salariatilor. Astfel, apar frecvent situatiile in care angajatii nu-si mai fac bine treaba.

O solutie: reclamatia la ITM

"Neplata salariilor (intarzierea acestora) nu e in limite legale, deci angajatii pot face reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Ei pot chema in instanta angajatorul, inclusiv in cazul in care acesta se afla in situatie evidenta de imposibilitate de plata. Daca angajatul urmeaza sau nu aceasta cale, e decizia lui. Dar are acest drept si are la indemana aceasta varianta", spune Ioana Moholea, project manager Perspective Group, firma de consultanta in resurse umane din Capitala.

Daca intarzierile sunt pe termen scurt (de la cateva zile pana la o luna), iar compania stie cum sa comunice acest lucru, sunt sanse ca angajatii sa poata tolera pe moment situatia respectiva, mai spune specialista, "mai ales intr-o companie in care managementul a dovedit anterior ca este corect, de incredere si isi respecta angajatii".

"Prin urmare, neplata salariilor pe termen scurt, ca exceptie, poate sa nu aiba repercusiuni negative importante nici asupra angajatilor, nici a angajatorilor", adauga Ioana Moholea.

Integral in Evenimentul Zilei