Inghesuiala mare in casele romanilor

Data publicarii: 12-10-2009 | Imobiliare

Majoritatea caselor din Bucuresti sunt aproape de varsta casarii, iar 35% din proiectele anuntate nu vor fi finalizate anul acesta. Chiar daca la prima vedere in piata imobiliara se fac foarte putine tranzactii, specialistii spun ca necesarul de locuinte ramane in continuare foarte mare.

Conform Institutului National de Statistica (INS), in decembrie 2008, numarul total de locuinte existente in Bucuresti si in zonele periurbane era de 908.372. Daca raportam numarul total de camere existente in acest moment (2.326.581) si daca presupunem ca acestea ar fi locuibile si locuite, ar rezulta ca 1,1 locuitori ai Bucurestiului folosesc aceeasi camera.

Prea putine santiere

In conditiile in care o mare parte dintre proiectele anuntate cu surle si trambite de constructori au fost inghetate, cererea de locuinte va continua sa fie in urmatorii ani mai mare decat oferta.

"In acest moment, avem  aproximativ 150 de proiecte anuntate in Bucuresti, dintre care 65% au mari sanse de finalizare. Asta inseamna ca, in 2011, vom avea un stoc de 17.235 de locuinte noi in Bucuresti. Raportat la numarul de locuitori din Bucuresti si zonele periurbane (2.550.000), putem vorbi de un disponibil de o locuinta la 318 oameni", explica Vlad Vlasceanu, director Admedia Consulta, compania organizatoare a Targului Imobiliar National (tIMOn).

Aceste date duc la concluzia  ca, pana in 2010, vor fi construite 0,88% locuinte noi, raportat la aceasta cifra. "Durata medie a unei locuinte autohtone este de 50 de ani, iar 60% din locuintele din patrimoniul imobiliar al tarii au fost construite dupa 1977. Apartamentele ar trebui evaluate de fapt si in functie de cat de batrane sunt, iar ciclul lor ar trebui innoit", detaliaza Dan Ioan Popp.

Integral in Adevarul