In ce poti investi 10.000 de euro
Data publicarii: 12-10-2009 | AfaceriAfacerile deschise in franciza sunt la fel de afectate de criza ca orice alta activitate economica, in ciuda sprijinului acordat de catre francizor. Cu toate acestea, exista antreprenori care se mai incumeta sa porneasca un astfel de business. Cu o investitie initiala de 10.000 de euro, considerata una minima, acestia pot investi in deschiderea unei gogoserii cu nume consacrat, a unui magazin online, a unei agentii matrimoniale sau a unui after school.
Numai ca, pe langa costurile generate de pornirea unei afaceri, intreprinzatorul trebuie sa plateasca o serie de taxe si redevente, astfel incat o franciza nu mai pare a fi o solutie buna pe timp de criza.
Daca pana acum, rata anuala de esec al unei afaceri deschise in acest sistem era estimata la 20%, de la inceputul anului rata falimentului a atins si 80% in unele domenii, considerate cele mai profitabile in anii trecuti.
Imobiliarele si creditarea, pe butuci
Cele mai afectate francize, care pana la inceputul crizei aveau o rata de extindere anuala de peste 20 de unitati, sunt cele imobiliare, de brokeraj, de asigurari sau cele ale birourilor de creditare, a declarat pentru evz.ro directorul de programe in cadrul IMO Franchising Group, Eugen Driga.
Printre alte afaceri deschise in acest sistem si care au fost puse pe butuci de criza s-au mai numarat cele de resurse umane si recrutare, precum si cele de imbracaminte si accesorii.
"Franciza a fost zona anteprenoriala cea mai afectata de criza. Si asta pentru ca investitorii au un profil aparte: ei vor sa riste cat mai putin, iar riscul minim are costuri ridicate", precizeaza Driga, referindu-se la taxele si redeventele pe care un francizat trebuie sa le plateasca detinatorului francizei.
Start-up de 10.000 de euro
Chiar daca e criza, francizorul nu pare dispus sa micsoreze redeventele. Astfel ca, potrivit site-urilor de specialitate, afacerile la cheie care pot fi inchiriate cu o investitie initiala de 10.000 de euro, nu sunt multe la numar, majoritatea fiind branduri romanesti.
Pentru deschiderea unei gogoserii Dulce d'Or, antreprenorul va scoate din buzunar o taxa de franciza de 1.800 de euro, plus TVA, suma in care sunt incluse trainingul, manualul francizei si machetele pentru sigla.
Utilajul de fabricare a gogosilor se ofera in custodie, iar la sfarsitul perioadei contractuale, de patru ani, acesta intra in proprietatea francizatului.
Pe tot parcursul derularii contractului, antreprenorul va plati o redeventa lunara, in valoare de 1.000 lei, fara TVA.
O afacere online, respectiv un magazin sub sigla e-max.ro, are o taxa de intrare pe piata de 900 de euro, careia i se adauga redeventele anuale.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri