Patronatele cer inghetarea salariului minim pana la jumatatea anului viitor

Data publicarii: 12-10-2009 | Actualitate

Patronatele cer inghetarea salariului minim la 600 lei in prima jumatate a anului 2010, urmand ca in functie de situatia economiei acesta sa creasca eventual la 705 lei, a declarat secretarul general al CONPIROM, Dan Matei Agathon.

"Am cerut inghetarea salariilor in prima parte a anului viitor, in conditiile in care si Comisia Natioonala de Prognoza estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste abia din trimestrul II al lui 2010. Vom putea fi de acord cu o eventuala crestere a salariului minim la 705 lei incepand cu luna iulie, in conditiile in care Guvernul va accepta sa deduca impozitul platit de angajator statului pentru cresterile salariale cuprinse in 600 si 1.000 lei", a afirmat Agathon.

El a mai spus ca, daca executivul va decide majorarea salariului minim la 705 lei, confederatiile patronale nu vor aplica masura, ci vor negocia cu federatiile sindicale de ramura pentru venituri mai mici, ce pot fi sustinute de productivitatea muncii.

"Si in acest moment exista ramuri in economie unde salariul minim este mai mic decat cel stabilit de guvern, in industria pielariei salariul minim in plata fiind de 470 lei, iar in textile-confectii, de 550 lei", a adaugat Agathon.

Salariul minim pe economie este in prezent de 600 lei.

NewsIn