Firmele nu-si mai permit manageri cu MBA

Data publicarii: 14-10-2009 | HR/Cariere

Companiile de recrutare au tot mai putine locuri pentru managerii cu studii de top. Specialistii sustin ca, in 2009, numarul joburilor unde se solicita masteratul in administrarea afacerilor (MBA) a scazut la jumatate fata de anul trecut.

La targul de masterate in adminstrarea afacerilor organizat de QS World MBA Tour au venit anul trecut peste 600 de persoane. Ieri, numai 200 de romani au calcat pragul Hotelului Intercontinental  din Capitala, pentru a se interesa de un MBA. 

Zoya Zaitseva, senior manager al QS, afirma ca interesul scazut pentru astfel de programe are loc pe fondul crizei globale. "Multi dintre partenerii nostri ne-au spus ca, in perioade de criza, posibilii candidati pentru programele de MBA prefera sa se concentreze asupra carierei lor", a spus Zaitseva.

Bancile au oprit finantarile

Bianca Ion, director de marketing si coodonator academic al programului Executive MBA de la Institutul de Afaceri si Administratie Publica din Bucuresti, este de parere ca banii sunt cei care lipsesc. "Nu a scazut interesul pentru astfel de programe, ci mai degraba exista o lipsa de finantare pentru astfel de studii", a afirmat Bianca Ion.

Specialistul mai arata ca bancile aloca cei mai putini bani pentru MBA-uri, iar, per ansamblu, numarul de participanti a scazut cu 15%. "Din domeniul financiar- bancar sunt cei mai putini participanti. In general, cursantii provin din domeniul farmaceutic, servicii medicale, informatica-telecomunicatii si industria alimentara", mai arata Bianca Ion. Primul an de Executive MBA costa 9.500 de euro, iar cel de-al doilea ajunge la 12.000 de euro.

Integral in Adevarul