Bucurestenii se tem ca se pot imbolnavi din cauza poluarii

Data publicarii: 15-10-2009 | Mediu

Peste 70% din populatia Capitalei considera ca starea mediului este proasta in Bucuresti, 38% dintre cetateni considera ca situatia va continua sa se deterioreze sau va ramane neschimbata, iar 49% dintre bucuresteni sustin ca principala problema este gunoiul, potrivit unui sondaj realizat de IRSOP.

De asemenea, 41% au indicat lipsa spatiilor verzi, iar alti 35% poluarea atat din perspectiva prafului, a aerului, cat si a masinilor existente in numar foarte mare pe strazile Bucurestiului. Potrivit sondajului, oamenii se tem de surse de imbolnavire din propriile case si sufera din cauza zgomotului excesiv, 49% dintre intervievati indicand faptul ca au apa murdara la robinet, alti 40% indicand existenta mirosurilor neplacute, in timp ce 34% dintre cetateni vorbesc despre zgomot excesiv, iar alti 24% despre existenta gandacilor.

In privinta spatiilor de langa locuintele persoanelor intervievate, problemele cele mai deranjante sunt animalele fara stapan, 74% dintre cetatenii participanti la acest studiu indicand acest inconvenient, 69% indicand praful, in timp ce 58% au vorbit despre gazele de esapament prezente in aer.

De asemenea, locurile publice ale Capitalei unde mediul are calitatea cea mai scazuta au fost indicate ca fiind strada (67%), pietele alimentare (56%), dar si mijloacele de transport (43%). In opinia publicului, de vina pentru situatia mediului din Bucuresti sunt toti cetatenii, in urma studiului peste 78% dintre intervievati indicand comportamentul cetatenilor ca principala cauza a proastei calitati a mediului, in timp ce alti 43% au vorbit despre slaba implicare a autoritatilor responsabile.

Majoritatea locuitorilor din Bucuresti considera ca pentru rezolvarea problemelor de mediu este nevoie de interventii comunitare bazate pe dezbateri si actiuni concrete, in timp ce bucurestenii nu sunt de acord cu protestele si confruntarile cu autoritatile. Participantii la sondaj au sustinut ca este necesara implicarea mai puternica a autoritatilor responsabile de calitatea mediului, precizand ca recrutarea de aliati in randul personalitatilor din stiinta, arta si cultura si din randul politicienilor este necesara.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: