De ce tine Banca Nationala dobanda sus
Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-BanciBanca Nationala este pusa de criza politica intr-o situatie dificila. Nu poate reduce in continuare dobanda de politica monetara pentru a incuraja creditarea, masura necesara redresarii economiei, deoarece trebuie sa mentina leul protejat de scandalurile clasei politice.
Caderea Guvernului si scandalurile politice limiteaza marja de lucru a BNR cu dobanda de politica monetara, importanta pentru redresarea economiei, afirma "Wall Street Journal" intr-un articol aparut ieri. Leul nu a avut de suferit prea mult in aceste zile fiind sustinut de catre BNR. Cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost miercuri de 4,2940 lei pentru un euro, in crestere doar cu 0,10% comparativ cu marti. Cursul se mentine pentru ca BNR intervine in piata, cumparand masiv lei, si pentru ca dobanda de politica monetara din tara noastra, situata la nivelul de 8%, este una dintre cele mai ridicate din Europa.
Implicatiile acestui nivel al dobanzilor sunt ca cele utilizate de banci sunt si ele ridicate, iar costurile creditarii mari.
Un leu stabil este benefic pentru cei care au credite in euro sau platesc chiriile si alte servicii in moneda europeana. Insa credite scumpe inseamna ca accesul la finantare este dificil, iar consumul, unul dintre motoarele economiei, nu creste. Iar Romania a suferit una dintre cele mai mari caderi economice din Europa. Mai mult, firmele nu se pot imprumuta si, implicit, neavand bani, nu pot angaja oameni. Ba mai mult, unele fac in continuare concedieri pentru a reduce costurile. Analistul Ilie Serbanescu spune ca BNR nu prea mai poate ajuta la crearea de locuri de munca in Romania. "Marile banci din Romania sunt straine si nu au nici un interes sa ieftineasca creditele chiar daca BNR reduce dobanda de politica monetara", ne-a declarat el. "Iar bancile iau in calcul dobanda de politica monetara atunci cand se imprumuta la BNR. Deocamdata au insa bani si nu fac asta", a continuat el.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri