Lucian Croitoru, omul din umbra al lui Isarescu

Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-Banci

In varsta de 52 de ani, Lucian Croitoru a absolvit in 1982 Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, noteaza Gandul. Timp de doi ani, dupa terminarea studiilor, el a lucrat ca economist la Intreprinderea pentru Foraje si Alimentari cu Apa Bucuresti, pentru ca in 1984 sa se transfere la Institutul de Economia Industriei, unde lucreaza ca cercetator pana in 1998. An in care devine profesor de macroeconomie internationala la ASE, Facultatea de Relatii Economice Internationale.

In acelasi an, in noiembrie, devine si presedinte al Centrului Roman pentru Politici Economice, pozitie pe cae o detine si in momentul de fata. Insa cea mai importanta realizare a sa din anul 1998 este numirea in postul de consilier principal al guvernatorului BNR. Timp de cateva luni, in 2000, Croitoru a ajuns si la Palatul Victoria, in functia de cosilier personal al primului ministru, care era acelasi Mugur Isarescu.

De fapt, nu era prima sa experienta la Guvern, avand in vedere ca in perioada 1991-1995 fusese expert la Departamentul pentru Reforma Economica al Executivului, avand ca domenii de expertiza politicile monetare si fiscale si restructurarea intreprinderilor in economiile in tranzitie.

In septembrie 2003, paraseste Banca Nationala, pentru functia de consilier principal la Fondul Monetar International. Patru ani mai tarziu, se intoarce la BNR, redevenind consilier al guvernatorului. De curand, desi a fost sustinut de PDL, Croitoru a pierdut functia de viceguvernator al BanciiCenrale in favoarea avocatului penelist Bogdan Olteanu. Decizia comisiilor reunite de buget-finante ale Parlamentului a starnit reactii acide din partea mediului economic, care a acuzat legiuitorul de politizarea BNR.

Si viata sa particulara a fost oarecum legata de Mugur Isarescu, tinand cont de faptul ca, pentru o perioada, a fost prietenul fiicei acestuia, Lacramioara.

In afara de participarea la numeroase cursuri si specializari pe teme financiar-bancare, Lucian Croitoru a fost implicat si in evaluarea pre-privatizare a Bancii Romane pentru Dezvoltare.

Gandul