Munca dupa varsta pensionarii, solutia pentru o sanatate de fier

Data publicarii: 16-10-2009 | Lifestyle

Cei care viseaza sa se pensioneze cat mai repede posibil si sa nu mai auda niciodata de birou, aglomeratia din oras si trezitul de dimineata, ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea: un nou studiu arata ca persoanele care isi continua activitatea dupa varsta pensionarii se bucura de o sanatate mai buna decat cei inactivi.

Cercetarea, publicata in Journal of Occupational Health Psychology, a fost finantata de National Institute of Aging din Statele Unite ale Americii si coordonata de Kenneth Shultz, profesor de psihologie la California State University.

Studiul a avut ca baza de plecare datele stranse in cadrul unui program national desfasurat pe durata a 6 ani, in care au fost monitorizate persoane cu varste cuprinse intre 51 si 61 de ani. Participantii au fost intrebati la fiecare doi ani despre situatia financiara, starea de sanatate sau statutul profesional.

Astfel, s-a constatat ca persoanele ajunse la varsta pensionarii, dar care au continuat sa lucreze, au raportat mai putine probleme medicale precum diabetul, atacurile de cord, disfunctiile psihice etc, decat cei care si-au incetat total activitatea.

Autorii studiului au identificat doua posibile explicatii pentru aceasta situatie: pe de o parte schimbarea brusca a rutinei zilnice afecteaza psihicul si organismul batranilor, pe de alta, scaderea puterii financiare atrage dupa sine neglijarea starii de sanatate.

George Trifu