Din septembrie a scazut numarul dosarelor depuse pentru programul Prima Casa

Data publicarii: 16-10-2009 | Finante-Banci

Romanii nu se mai inghesuie sa isi ia credite ipotecare garantate de stat ca odinioara. Informatia a fost anuntata chiar de Fondul de Garantare, locul unde ajung, pentru aprobare, toate dosarele celor care doresc un astfel de imprumut.

Imediat dupa lansare, Fondul de Garantare primea zilnic peste 200 de dosare pentru a fi aprobate. Din septembrie insa numarul acestora a scazut la 100 pe zi.

Motivele sunt mai multe, cred analistii. In primul rand de vina sunt problemele din sistem care i-au descurajat pe multi. Din cele 19 banci inscrise in program, doar cinci lucreaza la capacitate maxima, trei banci inca nu au transmis solicitari de garantare, deci blocheaza dosarele clientilor, iar alte 11 au o activitate redusa.

Asa s-a ajuns la situatia in care multi doritori de casa noua au ramas fara banii platiti in avans vanzatorului. Dosarele lor au ramas blocate ori la fond, ori in banca.

Evolutia din ultima perioada a cursului de schimb este si ea de-ajuns sa le taie multora pofta de indatorare. O scumpire de 27 de bani a monedei euro inregistrata de la inceputul anului, la o rata de 400 de euro, inseamna 108 lei platiti in plus in fiecare luna.

Pentru cei care vor totusi sa se inscrie, avem vesti bune, statul mai are bani de dat. Fondul de Garantare a Creditelor a aprobat pana in prezent un numar de 4.740 dosare, majoritatea pentru locuinte cu doua camere din Bucuresti, Cluj, Tmis, Brasov si Iasi. Valoarea medie a creditului a fost de 41.600 de euro.

Fondul mai are la dispozitie 800 de milioane de euro, adica mai poate aproba peste 19.000 de dosare.

Realitatea.net