Video-harta mondiala a imigratiei: cine si unde imigreaza

Data publicarii: Astazi, 20-10-2009 | International

The Economist a realizat pe baza datelor din Raportul Dezvoltarii Umane publicat la inceputul lunii de United Nations Development Program (UNDP) o harta video a principalelor directii ale imigratiei mondiale si a sumelor de bani trimise de imigranti in tarile de origine.

Valul imigrationist cel mai puternic este generat de Asia, aproape 70 de milioane de oameni luand drumul altor tari. Mai mult de jumatate din ei au ales alte tari de pe continent, principalele tinte fiind Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong si Singapore. Alte 15,6 milioane au ales Europa si 9,57 milioane SUA.

In 2000, anul pentru care sunt valabile datele analizate in raport, peste 7,25 milioane africani traiau in Europa, 3,10 milioane in Asia si doar 1,24 milioane in SUA. Migratia in interiorul continentului a fost de 13,18 milioane.

In Europa, majoritatea imigrantilor au plecat dinspre Est spre Vest, nu mai putin de 30 de milioane schimbandu-si tara de origine cu o alta tara europeana. Alte 8,2 milioane europeni au ales SUA si, un numar chiar mai mare, 8,53 milioane, Asia.

Potrivit raportului, imigratia este un fenomen mai degraba pozitiv decat negativ, in urma caruia beneficiaza deopotriva atat tara gazda, prin acoperirea golurilor de pe piata muncii, cat si tara de origine, prin banii trimisi de imigranti.

Sumele cele mai mari de bani migreaza dinspre America de Nord spre America de Sud, aproximativ 36,3 miliarde dolari. Alte 30 miliarde pleaca dinspre SUA spre Asia, iar 17 miliarde dinspre SUA spre Europa.

In 2008, tarile in care imigrantii au trimis cei mai multi bani au fost India, China, Mexic, Filipine si Polonia.

George Trifu