Deloitte: Sase companii romanesti in topul Technology Fast 50 Europa Centrala 2009

Data publicarii: 20-10-2009 | IT&C

Sase companii romanesti sunt in topul Technology Fast 50 Europa Centrala 2009 si cu o reprezentare de doua ori mai mare decat anul trecut Romania urca pe locul patru in randul tarilor din regiune, se arata intr-un comunicat transmis marti de Deloitte.

Peste jumatate din companiile romanesti de tehnologie inscrise la competitia din acest an a Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 s-au calificat in topul final, doua dintre ele clasandu-se in primele zece: TeamNet International, Bucuresti (locul 2) si AROBS Transilvania Software din Cluj-Napoca (locul opt).

"Aflat la a zecea editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2004 - 2008). De asemenea, companiile trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie" potrivit comunicatului.

Lista finalistelor din Romania include dezvoltatori de solutii software TeamNet International (locul 2, cu o rata de crestere de 3.317%), AROBS Transilvania Software (locul 8, +1.663%), LASTING Software din Timisoara (locul 29, +487%), The RED Point din Iasi (locul 35, +430%) si companiile din Bucuresti Advantage Software Factory (locul 45, +350%) si Romanian Soft Company (locul 47, +312%).

Romania a intrat in aceasta competitie pentru prima data anul trecut, avand trei companii in clasamentul final. Numarul s-a dublat in acest an, ceea ce a adus industria romaneasca de tehnologie pe locul 4 in randul tarilor incluse in top, dupa Ungaria (11), Polonia (9) si Cehia (8).

"Rezultatele din acest an indica evolutia distincta a fiecarei industrii de tehnologie din regiune. Liderii  isi reduc nivelul de reprezentare (cu 28 de firme in acest an, fata de 36, in 2008), pe masura ce companiile lor se maturizeaza, iar veniturile nu mai pot creste intr-un ritm foarte accelerat. De cealalta parte, industriile mai mici castiga teren si au mai multe companii printre finaliste. Desi per ansamblu ratele de crestere s-au redus semnificativ fata de anul trecut, pe fondul declinului global, Romania isi mentine o rata de crestere mai mare decat rata medie pe ansamblu (+1.093%, fata de +933%). Acest lucru indica un potential major pentru industria de profil, pe termen lung". spune partener audit si lider al industriei de Tehnologie, Media si Telecomunicatii, Deloitte Balkans,Ahmed Hassan.

Conform clasamentului Deloitte, ca si in editiile anterioare, finalistii din clasamentul regional vor fi in mod automat nominalizati in competitia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Anul trecut, Romania a fost reprezentata de doua companii in primele 100 de finaliste: AROBS Transilvania Software (locul 49) si TeamNet International (locul 71).

"Nivelul de reprezentare romaneasca din acest an in Technology FAST 50 este o surpriza placuta, fiind o confirmare a fortei antreprenoriale si a potentialului de dezvoltare de proprietate tehnologica de pe plan local. De-a lungul anilor, clasamentele Deloitte FAST 50 si FAST 500 au devenit barometre reprezentative pentru evolutia acestei industrii in lumea intreaga si am reusit sa generam atata interes si din partea companiilor romanesti", a declarat , presedintele Deloitte Romania,George Mucibabici.

Directorul general si proprietarul AROBS Transilvania Software,Voicu Oprean, recent intors dintr-o deplasare de afacer in Asia, spune: "Ne bucuram de prezenta din acest an in clasamentul Deloitte FAST 50. Intr-un context care la sfarsitul anului 2008 nu parea foarte fericit, am reusit sa avem cresteri atat pentru 2008, cat si pentru 2009, in toate zonele de business in care activam: navigatii GPS, sisteme de localizare parc auto prin GPS si solutii software dedicate firmelor din Romania, Europa de Vest si Statele Unite. Pentru urmatoarea perioada avem in vedere extinderea activitatilor AROBS in Asia, mai exact Hong Kong, zona care prezinta un potential deosebit pentru solutiile de business. Aceasta extindere ne va permite o consolidare atat la nivel regional, cat si international".

"Companii din zece tari central-europene au intrat in topul din acest an, editia pe 2009 devenind astfel cea mai diversa de pana acum si 24 de companii noi au debutat in competitie. Companiile de Internet si dezvoltatorii de software domina in continuare ierarhia . Pe fondul crizei, rata medie de crestere la nivelul intregului clasament s-a diminuat de la 1.271%, anul trecut, la 933%. Rata medie de crestere a primelor cinci companii clasate a scazut de la +5.204%, anul trecut, la +3.526%. Perioada medie de activitate a companiilor din FAST 50 este zece ani" sunt concluziile generale ale Deloitte Central Europe Technology FAST 50.

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa aiba proprietate tehnologica sau intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie. De asemenea, candidatii trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa nu fie controlati de un investitor strategic si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Raportul include si un sondaj de opinie realizat in randul directorilor executivi ai companiilor incluse in top, potrivit caruia companiile si managementul acestora se confrunta cu provocari diferite fata de anii anteriori. Strategiile de afaceri s-au reorientat spre atingerea si mentinerea profitabilitatii, managementul riscului si al volatilitatii, precum si spre atragerea de capital. Majoritatea participantilor au incredere ca piata va creste in urmatoarele 12 luni, 76% dintre ei afirmand ca sunt extrem de optimisti.

Pe langa categoria principala, Deloitte recompenseaza si companiile de tehnologie care se afirma rapid - categoria Rising Stars, pentru firme ce nu indeplinesc criteriul activitatii de minimum cinci ani si care raporteaza venituri anuale mai mici. Editia din acest an introduce o noua categorie - Big 5, pentru companii mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro in 2008) care inregistreaza in continuare cresteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de crestere ale companiile din pozitiile de top ale Fast 50.

Deloitte Central Europe Technology FAST 50 ierarhizeaza cele mai dinamice companii de tehnologie din Republica Ceha, Ungaria, Letonia, Estonia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina si Lituania.

NewsIn