Firme din Romania si China au semnat contracte de 70 milioane dolari

Data publicarii: 20-10-2009 | Afaceri

Reprezentanti ai firmelor din Romania si China au semnat, luni, la Forumul Economic si Comercial Romano-Chinez, contracte in valoare totala de 70 milioane dolari, potrivit unui comunicat transmis de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Camera de Comert  si Industrie a Romaniei (CCIR) si Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania au organizat, luni,  Forumul Economic si Comercial Romano-Chinez, eveniment  organizat in colaborare cu Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Comertului din R.P.Chineza.

Vicepresedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a declarat ca in prezent economiile din China, cat si din Romania se afla intr-o perioada importanta de dezvoltare accelerata, amplificarea cooperarii reciproc-avantajoase cunoscand un impuls puternic.

Oficialul chinez a mai precizat ca autoritatile de la Beijing vor sprijini companiile din China sa investeasca in continuare in Romania, in principal in industria metalurgica si chimica, in sectorul auto si aeronautic, in productia de mobila, precum si in domeniul vinicol. Firmele din China vor cauta in acelasi timp noi oportunitati de afaceri in domeniile aparaturii electro-casnice, turismului, cercetarii, infrastructurii si constructiilor.

Reprezentantii CCIR au declarat ca, valoarea totala a contractelor semnate luni, la Palatul Parlamentului, de catre reprezentantii firmelor din cele doua tari este de 70 milioane dolari.

Vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu, a precizat ca Sistemul Cameral acorda un rol special relatiei Romania-China, lucru demonstrat de numeroasele actiuni comune.

China este cel mai important partener comercial al Romaniei din zona asiatica.  La sfarsitul anului trecut, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a totalizat 3,8 miliarde de dolari, iar la 31 august 2009 relatiile comeriale bilaterale anuale s-au cifrat la 1,7 miliarde dolari.  Balanta comerciala este defavorabila Romaniei cu 1,34 miliarde dolari.  Investitiile realizate in Romania de cele 9.500 de firme cu capital chinez inregistrate au totalizat 330 milioane dolari, China plasandu-se astfel pe locul 17 in ceea ce priveste investitiile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: