Germania se confrunta cu greva femeilor de serviciu

Data publicarii: 21-10-2009 | Diverse

Germania se confrunta cu o situatie mai rar intalnita: persoanele care se ocupa cu mentinerea curateniei in spatiile publice sau birouri au intrat in greva, nemultumite de conditiile de munca si salariile mici, scrie Deutche Welle.

Greva a fost declansata marti, cand peste 1.000 angajati au refuzat sa-si mai indeplineasca datoria. Pentru o perioada nedeterminata, scolile, cladirile de birouri, aeroporturile, spitalele si strazile germane vor trebui sa-si gaseasca alte modalitati de mentinere a curateniei.

Reprezentantii lor spun ca cei peste 850.000 angajati in domeniul curateniei sunt nevoiti sa supravietuiasca cu un salariu mult sub cel minim garantat. Un angajat full-time castiga, in medie, 800 euro, insa majoritatea sunt angajati part-time.

Ei cer marirea salariului cu 10 procente, dupa ce la inceputul anului obtinusera garantarea unui venit de 6,58 euro pe ora in Germania de Est si 8,15 euro in Vest. Numarul persoanelor cu venituri minime a crescut de la 15% la 22% in ultimii 10 ani.

George Trifu