Un euro prea puternic dauneaza grav UE

Data publicarii: 21-10-2009 | International

Moneda europeana ameninta pragul de 1,5 unitati pentru un dolar. Ministrii de Finante din UE solicita autoritatilor SUA si Chinei luarea de masuri pentru aprecierea monedelor nationale.

"Volatilitatea excesiva" a cotatiilor valutare este "daunatoare pentru dezvoltarea economica", a declarat presedintele Bancii Central Europene, Jean-Claude Trichet, dupa o reuniune a ministrilor de Finante din zona Euro. Moneda unica a castigat 20% fata de dolar din februarie 2009, scumpind exporturile din regiune si amenintand redresarea economica, dupa cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Secretarul Trezoreriei din SUA si-a afirmat sprijinul pentru un dolar puternic, insa de atunci, dolarul a stabilit noi recorduri negative in raport cu principalele valute. "Am luat nota cu deosibita atentie la declaratiile facute de autoritatile SUA privind suportul pentru intarirea dolarului", a spus in termeni diplomtici Trichet. Ieri, cursul dolarului a atins 1,4981 pe euro, dupa care si-a mai revenit usor la 1,4978, atacand pragul psihologic de 1,5 euro/dolar.

Sefii finantelor europene si-au exprimat "ingrijorarea" referitoare la evolutiile pietei valutare si au solicitat administratiei americane sa intervina pentru sustinerea dolarului dupa ce euro a urcat la cea mai inalta cota din ultimele 14 luni fata de moneda SUA. "Dorim un dolar puternic, avem nevoie de un dolar puternic", a spus Christine Lagarde, ministrul francez de Finante. Ea a facut apel la solidaritate din partea oficialitatilor zonei euro pentru a creste presiunea asupra autoritatiilor americane.

"Euro este la un nivel foarte inalt si europenii nu vor ca aceasta apreciere sa continue", a declarat Grant Lewis, economist la Daiwa Securities, pentru Bloomberg. In opinia lui demersul oficial va avea influente reduse asupra cursului de schimb. La randul lui, Trichet si-a reafirmat interesul pentru un sistem valutar stabil, dorinta impartasita si de ministrii de finante din UE si de autoritatile SUA. O delegatie a finantistilor din zona euro impreuna cu Comisarul UE, Joaquin Almunia, va efectua o vizita la Beijing pentru a discuta cursul de schimb al yuanului. Subiectul principal al discutiilor il va reprezenta subevaluarea yuanului, ceea ce face ca exporturile chineze sa fie deosebit deosebit de ieftine.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: