Deloitte anticipeaza majorarea TVA, ca solutie rapida pentru sustinerea bugetului

Data publicarii: 21-10-2009 | Finante-Banci

Fondul Monetar International (FMI) si autoritatile romane ar putea opta pentru majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA), desi optim pentru economie ar fi mentinerea nivelului actual de taxe, considera presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.

"Cred ca taxa pe valoare adaugata (TVA) se va majora pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, pe de alta parte, de cota unica nu se atinge nimeni, este o reduta castigata la nivel politic. Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se intampla in jurul nostru, multe state europene opteaza pentru aceasta solutie de cota unica in care noi am fost un pic pionieri", a spus Mucibabici.

Pe de alta parte, el a explicat ca din experienta anterioara cu Fondul Monetar International (FMI), expertii FMI pledeaza pentru solutii sustenabile cu un efect pe termen lung, dar din cauza dificultatilor intampinate de stat in implementarea acestora se opteaza pentru o solutie rapida, cum este majorarea TVA.

In acelasi timp, Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte expert in fiscalitate, a subliniat ca majorarea TVA reprezinta o solutie la indemana statului in conditiile, in care pentru acest tip de taxa certitudinea unei colectari rapide este mai mare.

"Eu am pariat acum cateva luni ca taxa pe valoare adaugata se va majora la 22%. Sigur, optim ar fi sa nu creasca, insa, din punctul de vedere al bugetului si competitivitatii in plan international, majorarea TVA este raul cel mai mic, deoarece nu presupune o crestere a costurilor de productie, in cazul exportatorilor, de exemplu. Pe de alta parte, daca s-ar modifica alte taxe si ar creste costul cu forta de munca pentru angajator, acest lucru s-ar reflecta si in costul de productie, a precizat Wessel.

El a adaugat, insa, ca oameni de afaceri se arata ingrijorati de o eventuala majorare a TVA, in conditiile in care se tem de o scadere a vanzarilor, survenita in urma scaderii cererii de consum si cresterii preturilor.

Pe de alta parte, seful firmei de consultanta Deloitte, George Mucibabici, a subliniat ca ingrijorator este mai degraba acest tipar prin care autoritatile romane incearca sa gaseasca solutii rapide, nu pe termen lung.

NewsIn