Deloitte anticipeaza majorarea TVA, ca solutie rapida pentru sustinerea bugetului
Data publicarii: 21-10-2009 | Finante-BanciFondul Monetar International (FMI) si autoritatile romane ar putea opta pentru majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA), desi optim pentru economie ar fi mentinerea nivelului actual de taxe, considera presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.
"Cred ca taxa pe valoare adaugata (TVA) se va majora pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, pe de alta parte, de cota unica nu se atinge nimeni, este o reduta castigata la nivel politic. Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se intampla in jurul nostru, multe state europene opteaza pentru aceasta solutie de cota unica in care noi am fost un pic pionieri", a spus Mucibabici.
Pe de alta parte, el a explicat ca din experienta anterioara cu Fondul Monetar International (FMI), expertii FMI pledeaza pentru solutii sustenabile cu un efect pe termen lung, dar din cauza dificultatilor intampinate de stat in implementarea acestora se opteaza pentru o solutie rapida, cum este majorarea TVA.
In acelasi timp, Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte expert in fiscalitate, a subliniat ca majorarea TVA reprezinta o solutie la indemana statului in conditiile, in care pentru acest tip de taxa certitudinea unei colectari rapide este mai mare.
"Eu am pariat acum cateva luni ca taxa pe valoare adaugata se va majora la 22%. Sigur, optim ar fi sa nu creasca, insa, din punctul de vedere al bugetului si competitivitatii in plan international, majorarea TVA este raul cel mai mic, deoarece nu presupune o crestere a costurilor de productie, in cazul exportatorilor, de exemplu. Pe de alta parte, daca s-ar modifica alte taxe si ar creste costul cu forta de munca pentru angajator, acest lucru s-ar reflecta si in costul de productie, a precizat Wessel.
El a adaugat, insa, ca oameni de afaceri se arata ingrijorati de o eventuala majorare a TVA, in conditiile in care se tem de o scadere a vanzarilor, survenita in urma scaderii cererii de consum si cresterii preturilor.
Pe de alta parte, seful firmei de consultanta Deloitte, George Mucibabici, a subliniat ca ingrijorator este mai degraba acest tipar prin care autoritatile romane incearca sa gaseasca solutii rapide, nu pe termen lung.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri