Isarescu: Estimam inflatia la 6,1% pentru 2006

Data publicarii: 16-08-2006
Estimarea bancii centrale pentru inflatia in anul curent este de 6,1%, mai putin decat nivelul de 6,8% prognozat anterior, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, transmite NewsIn. Isarescu a precizat ca, in pofida rezultatelor bune in procesul de dezinflatie, banca centrala isi va mentine politica prudenta, inclusiv dobanda de politica monetara de 8,75%. "Nu vom relaxa politica monetara, dar observati ca terminologia pe care o folosim este mai putin agresiva ", a spus Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, tendinta descendenta a ratei inflatiei a fost influentata atat de preturile administrate, cat si de preturile volatile. "Am estimat ca impactul taxei pe viciu a fost de 1,1 puncte procentuale, cu un impact intarziat, dar care se va diminua in luna august. Impactul efectiv a fost de 0,85 puncte procentuale. Preturile volatile se pot intoarce in toamna, dar mai sunt si alti factori care ne fac sa fim prudenti", a spus Isarescu, care a amintit si de influenta negativa pe care o poate exercita pretul petrolului la nivel mondial.

Potrivit guvernatorului BNR, masurile neortodoxe luate de banca centrala luate din anul 2005 si pana acum au dat roade. "Incepand de anul viitor ne vom folosi doar de dobanda de politica monetara," a afirmat Isarescu. El si-a repetat avertismentul catre bancile comerciale, spunand ca vremea castigurilor din trezorerie a trecut. "Masurile prudentiale au dus bancile in pragul disperarii", a spus Isarescu..

Isarescu nu exclude schimbari la nivelul conducerii BNR

De asemenea, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, nu a exclus aparitia, intr-un viitor apropiat, a unor schimbari la nivelul conducerii Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Cel care va prezenta anul viitor raportul asupra inflatiei sper sa aiba o misiune mai placuta", a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a recunoscut ca declaratia sa da nastere la speculatii, dar a precizat ca isi doreste sa isi duca la bun sfarsit mandatul de guvernator, care se intinde pana in anul 2009.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: