Companiile arunca pe piata cecuri si bilete la ordin fara acoperire

Data publicarii: 22-10-2009 | Afaceri

Criza nu se masoara numai prin inmultirea alarmanta a cazurilor de falimente, ci si prin cresterea numarului de bilete la ordin si cecuri neacceptate la plata. Reprezentantii mediului de afaceri avertizeaza ca situatia va deveni "exploziva" anul viitor.

In primele noua luni, bancile au refuzat plati prin bilete la ordin, cecuri si cambii in valoare de 6,52 miliarde de lei, suma fiind de 2,6 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Companiile dar si statul apeleaza la asemenea instrumente in relatia cu un partener atunci cand nu dispun de lichiditati pentru a achita o factura, urmand ca plata sa se faca la o data fixa. "Asemenea situatii au devenit frecvente intr-un an de criza din cauza blocajului financiar in care se zbat firmele.Mediul de afaceri se degradeaza, acum s-a ajuns la troc ca instrument de plata", explica pentru Gandul Ioan Groposila, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Una din explicatii este ca o serie de companii si-au pacalit furnizorii cu cecuri si bilete fara acoperire, iar asemenea cazuri au fost nu putine. In total, bancile au raportat peste 368.000 de cazuri de refuzuri la plata, mai mult decat dublu comparativ cu acelasi interval din anul trecut.

Integral in Gandul