Vanatoarea de manageri se muta pe online: 3.000 de joburi vacante

Data publicarii: 22-10-2009 | HR/Cariere

Managerii disponibilizati in acest an de catre companiile care si-au redus activitatea si care nu au fost abordati de catre firmele de headhunting isi pot cauta un job pe internet. Oferta este bogata, cele mai importante trei site-uri oferind peste 3.000 de posturi in domenii dintre cele mai diverse, precum vanzari, IT sau finante.

Pe site-ul eJobs.ro sunt inregistrate aproximativ 2.500 de posturi libere pentru manageri, publicate pentru orase diferite si pe domenii precum vanzari, inginerie, IT, telecomunicatii, achizitii, aprovizionare, operatiuni, import-export sau finante si contabilitate, potrivit Laurei Chilom, consultant HR in cadrul companiei.

Bestjobs.ro ofera managerilor aproape 370 de joburi, majoritatea in vanzari si IT, iar evolutia lor din ultima perioada tine cont de trendul pietei, potrivit Roxanei Timofte, reprezentant al companiei.

Myjob.ro raporteaza un numar mai mic de oferte de joburi pentru manageri, 222, dar numarul lor ar putea fi mai mare.

"Trebuie sa tinem cont insa ca majoritatea angajatorilor mentioneaza in anunt doar domeniul de activitate/departamentul pentru care doresc un manager - Vanzari, Marketing, IT etc. - fara sa precizeze daca pozitia respectiva este una de management. De aceea, cel mai probabil, numarul posturilor disponibile este usor mai mare decat cel inregistrat explicit in sistem", explica Adela Rapeanu, communication expert la site-ul myjob.ro.

12% dintre joburi sunt adresate managerilor

Potrivit reprezentantilor celor trei -site-uri, evolutia numarului de posturi de manageri in ultima perioada s-a inscris in trendul pietei.

"In septembrie-octombrie 2008, media de joburi la nivel de management disponibile pe myjob.ro era 330. Criza a adus, deci, o scadere de aproximativ 30% a ofertei de angajare in 2009 pe acest palier. Totusi, ca si anul trecut, s-a pastrat proportia comparativ cu locurile de munca, per ansamblu: putin peste 12 procente din totalul numarului de joburi sunt in management", a declarat Rapeanu. Tot o scadere in ritmul pietei s-a inregistrat si pe bestjobs.ro. "Evenimentele economice din ultimul an au avut impact asupra ofertei de locuri de munca, pozitiile de manager inregistrand o scadere similara fata de septembrie anul trecut cu a celorlalte functii de nivel entry, middle sau senior", a afirmat Timofte.

In criza, firmele cauta surse ieftine de recrutare

Potrivit specialistilor de HR, unul dintre motivele care determina o companie, aflata in cautare de manageri, sa aleaga internetul in dauna firmelor de headhunting ar fi pretul. Daca pretul unui anunt pe un site specializat ajunge la maximum 350 de euro, serviciile pentru o agentie se pot apropia de 8.000 de euro pentru o pozitie de middle management. Corina Neagu, director de resurse umane in cadrul companiei Alison Hayes Romania, spune ca pentru un responsabil de HR recrutarea de pe site-urile specializate este a treia optiune, dupa promovarea interna sau abordarea directa a candidatului.

"Principalul motiv pentru care un specialist de resurse umane apeleza la un site de recrutare este legat de costuri; este mult mai ieftin sa recrutezi prin intermediul online, decat sa apelezi la o firma de recrutare", adauga Corina Neagu.

Integral in Business Standard