Cum poti sa cumperi ajutorul de somaj cu 400 de lei

Data publicarii: 22-10-2009 | Actualitate

Cu un comision de numai 450 de lei poti dobandi vechimea necesara pentru ajutorul de somaj fara sa muncesti o zi. Un hunedorean care se recomanda ca fiind soferul directorului ITM intermediaza prin Mica Publicitate obtinerea indemnizatiei de somaj si a pensiei.

Contactat de reporterul "Adevarul de Seara", hunedoreanul care intermediaza locuri de munca pentru amatorii de somaj sau de pensie se recomanda ca fiind Costi Teodorescu, soferul directorului Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara. El explica cu lux de amanunte cat de simplu este sa ajungi somer fara sa muncesti o zi.

Discutia telefonica a pornit de la premisa ca solicitantul are nevoie de inca trei luni vechime pe cartea de munca pentru a putea beneficia de ajutorul de somaj. "Nu este nicio problema. Va facem actele necesare si nu este nevoie sa veniti la lucru. Singura obligatie pe care o aveti este sa platiti toate darile catre stat, iar mie imi achitati un comision de 450 de lei pentru ca am intermediat afacerea", spune barbatul.

Acesta nu a omis nici faptul ca, pe perioada celor trei luni, angajatul va semna statul de plata. Desigur, fara sa primeasca niciun leu.

Cu pensia e mai greu, dar se rezolva

Doua ore mai tarziu, "soferul directorului ITM" este abordat din nou de reporterul "Adevarul de Seara" cu o alta problema. Aceea a rezolvarii unei pensii. "Cu pensia e mai greu. Mai ales daca perioada de vechime de care aveti nevoie e mai mare.

Dar, daca sunteti dispus sa platiti darile catre stat, pe o perioada mai intinsa de timp, se rezolva", descrie afaceristul schema de lucru. Directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan, s-a aratat deosebit de indignat de acest tip de afacere. "Este ilegala de la un capat la celalalt. Spuneti-mi cine este firma care face astfel de angajari si-l dau pe patron pe mana politiei. Locul lui este la puscarie", a declarat Iorgovan.

Ioan Ratiu, seful ITM Hunedoara, sustine ca nu ar avea niciun sofer cu numele de Costi Teodorescu. "Pe soferii mei ii cheama altfel. Oricum, procedura prin care omul asta propune angajarea pentru obtinerea de somaj sau de pensie este ilegala si cred ca ar trebui ca firma sa fie verificata de Garda Financiara", a declarat Ratiu. Potrivit legii, pentru a obtine somaj, un angajat trebuie sa aiba, pe parcursul a doi ani, minimum un an de zile lucrat, chiar daca aceasta perioada are intreruperi.

Cum sa bagi in buzunar bani negri

Contabilul Irina Mitrescu ne-a explicat de ce aceasta modalitate de operare este ilegala. "Administratorul firmei se scade, lunar, cu niste cheltuieli pe care nu le-a facut. Ma refer aici la plata salariului catre angajat si cea a darilor catre stat, aferente unui salariu. Si asta pentru ca ele sunt platite de cel care vrea sa obtina vechimea pe cartea de munca. Astfel ca el scoate niste bani din firma si ii baga in buzunar. Spre exemplu, daca firma are 20 de astfel de angajati, patronul se scade, lunar, cu aproximativ 18.000 de lei", spune Mitrescu.

Integral in Adevarul