Ghid pentru viitorii pensionari

Data publicarii: 22-10-2009 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a lansat in aceasta saptamana primul ghid consolidat de educatie financiara destinat participantilor la Piloanele II si III de pensii private (obligatoriu, respectiv facultativ).

Ghidul - sau manualul, daca vreti - este deocamdata in format electronic, are peste 60 de pagini in format PDF si poate fi descarcat de pe website-ul oficial al Comisiei (www.csspp.ro). Continutul prezinta, printre altele, modul in care functioneaza  sistemul de pensii pe trei piloni (cel administrat de stat si cele doua administrate privat), ce garantii exista prin lege pentru fiecare fond de pensii, ce drepturi au participantii - de fapt, investitorii -, cum ar trebuie alese fondurile in functie de risc si de varsta participantului sau care este traseul banilor pe ruta angajator - colector de contributii - administrator de fond.

De exemplu, una dintre sugestiile autorilor ghidului este alegerea unor profiluri de risc in functie de varsta: profilul mai agresiv este recomandat pentru primii 20 de ani, perioada in care investitorii se pot orienta spre fonduri cu expunere mai mare in actiuni. "Dupa 20-30 de ani de contributii in sistemul pensiilor private, putem deja face evaluarea carierei, a economiilor. In aceasta etapa este recomandabil sa alegem un fond de pensii cu grad de risc mai scazut", sugereaza ghidul. Daca privim structura portofoliilor Pilonului II, observam ca fondurile au, in majoritate, plasamente conservatoare, iar gradul de risc nu difera semnificativ de la un fond la altul.

Comisia analizeaza oportunitatea unei eventuale propuneri prin care actualul sistem ar putea fi transformat in asa-numitul sistem "multifond", prin care un administrator poate oferi nu un singur fond - cum e acum -, ci mai multe fonduri cu grade diferite de risc. "E o varianta la care ne gandim, va trebui sa concepem o propunere tehnica ce ar presupune unele modificari de legislatie, dar e inca prea devreme pentru detalierea acestui subiect", a spus Dan Zavoianu, coordonator de comunicare al CSSPP. Deocamdata, sistemul privat de pensii asteapta doua noi legi foarte importante: legea care va stabili cum se vor plati pensiile din banii acumulati in conturile individuale si legea privind fondul de garantare, unul dintre elementele centrale de siguranta pentru cei doi piloni.

Una dintre notiunile pe care insista ghidul este "contul individual". Comisia indeamna fiecare participant sa tina periodic sub observatie evolutia acestuia si, mai ales, daca angajatorul vireaza lunar procentele cuvenite pensiei obligatorii.  Ultimele statistici ale CSSPP arata ca, la sfarsitul lunii septembrie, peste 380.000 de participanti (aproape 8%) nu aveau nici un ban in contul pensiei de la Pilonul II. Cu alte cuvinte, au pierdut peste un an de "inmultire" a banilor. "Oricand se poate vedea cati bani s-au strans in contul de pensie privata. La fel cum bancile tin evidenta banilor existenti in contul fiecarui client, si fondurile de pensii private au conturi pentru fiecare participant. (…) Potrivit legii, administratorul este obligat sa informeze anual fiecare participant despre activul personal, numarul de unitati de fond detinute si valoarea acestora. Cei mai multi dintre acestia ofera deja posibilitatea accesarii online a contului de pensie privata", explica ghidul.

Integral in Romania Libera