Universitatea Spiru Haret - cea mai profitabila afacere din Romania
Data publicarii: 23-10-2009 | AfaceriUniversitatea Spiru Haret (USH), ce reuneste cel mai mare numar de studenti romani, care a fost implicata recent in cel mai puternic scandal din invatamantul romanesc al ultimilor ani, a raportat in 2008 un excedent de 178 milioane lei (48,5 mil. euro) la venituri de 373 mil. lei (101,5 mil. euro), arata datele de pe site-ul Ministerului de Finante. Cheltuielile universitatii s-au ridicat la 53 milioane de euro, ceea ce inseamna ca, la finalul anului, "Spiru" a ramas cu 48,5 milioane de euro in conturi, arata o analiza a Ziarului Financiar (ZF).
Gheorghe Bondrea, presedinte si rector al Universitatii "Spiru Haret", este astfel cel mai profitabil manager din Romania, in conditiile in care nicio companie privata mare nu a avut marje de profit atat de mari anul trecut. Cea mai mare universitate privata din Europa a inregistrat un profit cu cateva milioane de euro mai mare decat multinationale din bere ca Heineken sau SABMiller, care ruleaza afaceri de 225, respectiv peste 300 mil. euro, si care au cateva mii de angajati impreuna. Anul trecut, veniturile universitatii private au urcat cu 50% comparativ cu exercitiul financiar din 2007, in timp ce excedentul raportat de universitatea privata a crescut cu aproape 60%. Excedentul reprezinta diferenta intre veniturile realizate si cheltuielile inregistrate si poate fi asimilat profitului obtinut de companii. Niciuna din companiile din top 100 in functie de cifra de afaceri nu a raportat insa o marja de profit mai mare de 44%, aceasta fiind atinsa doar de producatorul de ciment Lafarge.
Universitatile private, blindate cu euro
De altfel, anul 2008 a fost unul de bun augur pentru toate universitatile private ale caror venituri au ajuns la 373 de milioane de lei (101,5 mil. euro), in urcare cu 50% comparativ cu exercitiul financiar din 2007. Si marja de profit a universitatii s-a imbunatatit anul trecut cu cateva procente, crescand de la 44%, in 2007, la 48%. Universitatea "Titu Maiorescu", o alta universitate privata, a incheiat 2008 cu un excedent de 3,6 milioane de euro, la venituri de 10 milioane de euro, in timp ce Universitatea "Dimitrie Cantemir" a avut incasari de 12,3 milioane de euro si excedent de 3,5 milioane de euro.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri