Managerii cred ca nu vom iesi din criza nici in 2010

Data publicarii: 28-10-2009 | Economie

Tavalugul falimentelor si contractia pietei sunt marile temeri ale intreprinzatorilor, care anunta ca vor continua si anul viitor restructurarile de personal. Oamenii de afaceri invoca instabilitatea politica, restantele fiscale si posibila crestere a impozitelor drept cauze ale adancirii crizei in 2010.

O treime dintre proprietarii de firme mici si mijlocii recunosc ca nu pot face fata obligatiilor fiscale si 16% nu-si pot achita datoriile catre banci, releva un sondaj prezentat ieri de conducerea Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).

In aceste conditii, intreprinzatorii sunt pesimisti in proportie de peste 70% in ceea ce priveste evolutia economiei si a afacerilor lor, majoritatea afirmand ca si 2010 va fi tot un an de criza.

Sarbatorile de iarna,un balon de oxigen

Pentru finalul anului 2009, doar comerciantii manifesta o farama de optimism. Ei se asteapta ca traditionala crestere a vanzarilor din perioada Sarbatorilor de iarna sa-i ajute sa-si recupereze pierderile acumulate de-a lungul anului.

La polul opus se regasesc managerii de companii din domeniul constructiilor sau al prestarii serviciilor, care arata ca in aceasta iarna se vor confrunta cu "o cumpana".

In fine, potrivit UNPR, daca obligatiile fiscale - TVA, cota unica sau CAS - vor creste, principalele reactii ale oamenilor de afaceri vor consta in majorarea preturilor (55%), reducerea salariilor (39%) sau reorientarea catre economia gri (4%).

"Masurile anticriza depind acum de fiecare companie. Noi beneficiem de o baza puternica momentan. Avem, fabrici, acces la materie prima si principalul lucru pe care l-am putut face in aceasta perioada a fost acela de a ne extinde in alte orase unde avem deja baze. In primul rand am redus cheltuielile. Mai facem investitii, dar doar acolo unde se impun. Noi credem ca masurile pe care le-am luat pana acum isi vor face resimtit efectul prin luna aprilie, anul viitor, perioada in care, probabil, nu se va mai simti aceasta criza", a declarat Theodor Berna, managerul companiei Tehnologica Radion.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: