Pierderi de 32 dolari/calator pentru caile ferate americane

Data publicarii: 29-10-2009 | Diverse

Contribuabilii americani platesc din propriile buzunare, in medie, 32 de dolari pentru fiecare pasager care foloseste serviciile cailor ferate americane, Amtrak, potrivit unui raport realizat de centrul independent de analiza Subsidyscope.

Amtrak opereaza in 46 de state americane asigurand legaturi in peste 500 orase. Studiul vine pe fondul stimulusului de 787 miliarde dolari dat de guvernul SUA anul trecut, din care 8 miliarde ar urma sa fie directionati spre modernizarea infrastructurii feroviare.

Cea mai costisitoare ruta este cea dintre New Orleans si Los Angeles, pentru care pierderile se ridica la aproape 500 dolari pentru fiecare calator. In schimb, coridorul nord-vestic, unde densitatea populatiei este mai mare si legaturile sunt asigurate prin trenuri de mare viteza, aduce un profit de 41 dolari/pasager.

Desi este una dintre primele tari care au investit in dezvoltarea cailor ferate, Statele Unite sunt cu mult in urma altor tari la acest capitol, calatoriile cu trenul fiind privite mai mult ca o forma de agrement.

Redactia BankNews.ro