Pentagonul pregateste un internet interplanetar

Data publicarii: 30-10-2009 | IT&C

Satelitii artificiali graviteaza in jurul Terrei de o jumatate de secol, insa informatiile oferite de acestia sunt inca greu accesibile oamenilor de rand. Darpa, divizia de cercetare a Pentagonului, planuieste instalarea unor conexiuni broadband pentru a rezolva aceasta problema.

Darpa a lansat de curand ideea de a pune in functiune o conexiune terestra broadband care sa deserveasca navele cosmice care orbiteaza in imediata apropiere a Pamantului. Un astfel de proiect ar oferi satelitilor un flux constant de 100 kbps, care sa functioneze in ambele sensuri. Potrivit Wired, sistemul va deveni operational in 2012 sau 2013.

Desi imbratiseaza initiativa, Brian Weeden, fost oficial in cadrul U.S. Air Force Space Command, crede ca o astfel de conexiune nu va fi usor de facut: "Protocolul pe care il foloseste internetul nu a fost realizat cu gandul la spatiu. Intarzierile de timp pe care informatia le va suporta in timpul circulatiei intre aceste noduri pot fi mari. Pana la orbita geostationara se scurg 300 de milisecunde la viteza luminii, dus-intors se pierde o jumatate de secunda, ca sa nu mai adaugam si alte pierderi de timp care se pot adauga. E unul dintre motivele pentru care o conexiune de internet cu satelitii este ineficienta".

In cazul in care coboram sub aceasta orbita geostationara, satelitii sunt in continua miscare, iar conexiunile devin la fel de dificile.

Wired via Realitatea

Ultimele stiri pe BankNews.ro: