Jocurile piramidale cresc pe internet

Data publicarii: 30-10-2009 | Actualitate

Profitand de naivitatea unor internauti, criminalii informatici scot bani frumosi. Dupa ce jocurile de tipul Caritas sau Delphin au lasat sute de romani fara case, o alta schema promite castiguri usoare. Toate sunt doar cai de a ramane cu buzunarul gol. Care este valoarea pagubelor, nimeni nu stie pentru ca romanii nu depun plangeri, iar Politia nu centralizeaza astfel de date.

Un anume Cosmin a trimis un mesaj in care ii indeamna pe destinatari sa citeasca textul cu mare atentie pana la sfarsit. Astfel, cititorul urma sa afle "o modalitate incredibilia de a face bani usor".

Pasii catre marele castig sunt, potrivit mesajului, informarea unui numar cat mai mare de oameni cu privire la posibilitatea de a se imbogati, crearea unei adrese de email si deschiderea unui cont pe "cel mai sigur sistem de transferuri de bani pe internet, PayPal".

"Efect incredibil"

Folosirea numelui unui sistem de transferuri de bani online binecunoscut are darul de a-i convinge pe naivi ca totul se deruleaza legal si ca nimic rau nu se poate intampla. De aceea, cei care vor sa castige bani frumosi trebuie sa dechida conturi in sistemul respectiv si sa depuna 5 euro.

Ulterior, nu mai trebuie sa faci nimic, decat sa "astepti efectul incredibil al multiplicarii, prin care o sa-ti  intre cateva mii de euro pe contul tau PayPal in urmatoarele saptamani". Pentru ca mesajul sa fie credibil, emitentul sau apeleaza la fraze de genul "Stiu, ...este prea frumos ca sa fie adevarat, pentru ca in acelasi mod gandeam si eu inainte de a incerca, dar investind 5 euro si 30 de minute, urmand instructiunile, am primit 11.000 de euro".

Pui un leu, din el rasare...

Trimiterea unor sume de bani prin intermediul sistemelor electronice se face legal, insa, avertizeaza Cristian Badea, Chief Information Officer al Gecad ePayment, companie care a implementat sistemul de plati epayment.ro, este vorba doar despre o inselatorie.

"Mesajul este o simpla schema piramidala aplicata pe Internet, cam cum erau pe vremuri acelasi tip de spam, dar prin posta: trimite aceasta scrisoare la 50 de oameni si la primul din lista pune 5 lei in plic si te vei imbogati. Astfel de mesaje circula in mod frecvent pe Internet, in engleza sau romana", a explicat pentru evz.ro Cristian Badea.

"Internetul este plin de asemenea capcane, fie scheme Ponzi sau piramidale propriu-zise, care pana la final sunt, evident, tot inselatorii, fie escrocherii imediate, in care utilizatorii naivi dau diverse informatii de pe un card de credit sau de pe un cont PayPal, care sunt apoi utilizate de escroci. Modul cum se prezinta aceste castiguri "din nimic" este suspect si sugereaza o inselatorie", spune presedintele magazinului online PCfun, Marius Ghenea.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: