Croitoru: Sunt foarte interesat de cariera mea de bancher central

Data publicarii: 05-11-2009 | Finante-Banci

Lucian Croitoru a declarat ca "a inteles de ce a putut fi o solutie" numirea sa ca premier "intr-o perioada dificila", dar situatia se schimba in cazul in care problemele in cauza sunt rezolvate, subliniind ca este in continuare "foarte interesat de cariera de bancher central".

"Sunt foarte interesat de cariera mea de bancher central. Eu am inteles de ce pot fi o solutie (ca premier,n.r.) intr-o perioada grea. Acum se pot rezolva anumite lucruri si dupa aceea nu cred ca este indeplinita conditia de care eu vorbesc", a declarat Croitoru, la The Money Channel (TMC), intrebat daca, dupa clarificarea situatiei politice, ar fi dispus sa mai accepte un mandat ca premier sau un alt portofoliu intr-un guvern.

El a explicat ca, in calitate de premier desemnat, a incercat sa-i traga pe parlamentari intr-o logica economica, insa pentru acestia nu a existat decat o logica politica. Executivul propus de Croitoru a fost respins, miercuri, de Parlament, cu 250 de voturi impotriva si 189 pentru.

"Am aratat ce cred eu ca trebuie facut. Am incercat sa ii atrag intr-o logica economica, in afara celei politice, insa nu aceasta nu a existat. Tot timpul mi s-a spus sa depun mandatul si din aceasta lozinca nu s-a iesit", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Pe de alta parte, el a numit "reformist" cabinetul Boc, sustinut de PDL si PSD, considerand ca acesta "s-a miscta repede si a incercat sa faca lucrurile corecte". In acelasi timp, Croitoru a apreciat ca guvernul propus de el ar fi continuat reformele si ar fi fost "mai suplu".

El a precizat ca a fost gresit inteles in privinta celor sase economisti cu care a colaborat in alcatuirea programului de guvernare, precizand ca a discutat posibilitatea de a ocupa un loc in Executiv cu doar doi dintre acestia.

"Eu am spus ca am lucrat cu ei, am spus ca am discutat despre posibilitatea de a face parte din guvern cu unii dintre ei si ca nu au declinat. Cu doi dintre ei am discutat daca ar fi interesati, nu neaparat la nivel de ministru, si ca secretar de stat era mare nevoie", a mentionat Croitoru, adaugand ca acestora le-ar fi fost totusi dificil sa renunte la proiectele in care sunt implicati.

Laurian Lungu si Aurel Dochia, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, Lucian Albu (directorul Institutului de Prognoza) si Gheorghe Oprescu (fostul sef al Consiliului Concurentei) sunt intre economistii cu care Croitoru s-a consultat ca premier desemnat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: