Romani in criza: Decat cu datorii, mai bine pierd casa

Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-Banci

Pentru 6.000 de euro datorie, romanii prefera sa isi dea casa pe mana executorilor. Decat sa se mai chinuiasca cu plata ratelor pentru ultimii 13.000 de euro, patronii prefera, la fel, sa isi piarda apartamentul ipotecat. In miezul campaniei electorale in care curg lapte, miere si realizari peste realizari, romanii isi vad locuintele scoase la executare silita.

Marianei Si lui Virgil Suma, executorul le-a stabilit ca data pentru licitatia de vanzare a apartamentului lor ziua de 25 noiembrie. Mai au de restituit 13.740 de euro unei IFN din Timisoara. Au luat creditul pentru dezvoltarea firmei lor de dulgherit. Lucrurile nu au mai mers dupa cum au sperat, iar apartamentul cu care au girat va fi scos la vanzare. "Dupa soare vine ploaie. Poate vine iarasi soarele", spera Mariana Suma. Femeia e aflata la a doua tinerete, dar nu face o tragedie din pierderea apartamentului cu trei camere, doua balcoane si toate celelalte dependinte necesare. Apartament situat la doi pasi de centrul Sibiului.

"Nu au trecut decat doua luni in care nu ne-am platit ratele. Au si venit, gata, executare silita. Asta e, sa vanda apartamentul. Dar ar fi trebuit mai multa ingaduinta din partea celor de la care am luat credit." Locuinta le-a fost evaluata la 72.000 de euro, din care, in afara restituirii datoriei, ar mai trebui sa achite si peste 6.600 de lei, cheltuieli de executare.
 
In Sibiul lui 2008, insa, locuintele sunt scoase la licitatie si pentru datorii mai mici. Creditorii nu mai au rabdare cu cei pe care i-au imprumutat. Un astfel de exemplu este al lui Constantin Hasegan. El a imprumutat acum trei ani 6.000 de euro unui tanar sibian. A trecut un an de la scadenta si nu si-a mai vazut banii inapoi. "Eu i-am spus, sa caute sa se imprumute din alta parte, sa ia de la parinti, nu stiu. Nu mi i-a dat. Am apelat la executor judecatoresc si acum sa ii scoata casa la vanzare. Sunt doi ani de cand trebuia sa imi dea bani", povesteste Constantin Hasegan. Cel pe care il executa, Adrian Patru, are in proprietate o garsoniera. In plina criza imobiliara, locuinta i-a mai fost evaluata la doar 12.000 de euro. Si cum nimeni nu a cumparat-o la prima licitatie, executorul judecatoresc o scoate acum la vanzare cu doar 9.000 de euro. Din care Adrian Patru trebuie sa plateasca, pe langa datoria de 6.000 de euro, alti 3.626 de lei cheltuieli de executare.
 
Cel care a gestionat acest dosar, executorul judecatoresc Carja Ispas, sustine ca preturile pe piata imobiliara au scazut la jumatate fata de miezul anului trecut. "Bunurile mobile, cum sunt masinile sau utilajele, nu se vand deloc in proportie de 90%. Imobilele se mai vand, dar nu in proportie mai mare de 50%. Anul trecut, datornicii erau mai interesati sa-si plateasca creantele. Anul acesta, in unele cazuri, imprumuturile sunt mai mari decat valoarea apartamentelor pe care le-au ipotecat. Si atunci zic creditorilor «ia apartamentul, daca vrei»", spune Carja Ispas.

Integral in Cotidianul