Fitch a marit nota pentru patru banci romanesti

Data publicarii: 18-08-2006
Agentia de rating al riscului Fitch a ridicat, de la "BBB-" la "BBB+", calificativele acordate instrumentelor de indatorare emise in valute straine ale Bancii Comerciale "Ion Tiriac", Bancpost, BRD - Groupe Société Générale si UniCredit Romania, a informat, joi, un comunicat al agentiei, transmite NewsIn. Fitch a modificat ratingul bancilor in urma modificarii, tot joi, a plafoanelor de tara pentru 40 de state, printre care si Romania. C alificativul acordat Romaniei a fost schimbat de la "BBB-" la "BBB+", ca urmare a modificarii metodologiei de calcul.

Ratingul pe termen scurt al celor patru banci romanesti a fost schimbat de la "F3" la "F2", iar perspectiva de viitor a celor patru banci este "stabila", sustin analistii Fitch. 

Ratingrile individuale si de sustinere au ramas neschimbate la "D", respectiv "2" pentru Banca Comerciala "Ion Tiriac", Bancpost si UniCredit Romania. De asemenea, Fitch a mentionat ca ratingul de sustinere al BRD - Groupe Société Générale a ramas, de asemenea, la "2".

"In majoritatea cazurilor, cel mai important motiv pentru ridicarea ratingului a fost daca banca-mama este puternica, desi pentru un numar mic de banci cresterea ratingului se datoreaza puterii financiare intrinseci a bancii, dupa cum arata ratingul individual al lor,", au declarat analistii Fitch in raport. Dat fiind faptul ca indicii de rating individual al bancilor romanesti nu a fost schimbat, ridicarea ratingului este datsorata puterii financiare a bancilor-mama din strainatate.

Bank Austria Creditanstalt, membra a grupului italian Unicredit, detine 50% din actiunile Bancii Comerciale "Ion Tiriac", care urmeaza sa fuzioneze cu HVB Bank Romania si Unicredit Romania. Banca Tiriac avea, la 30 iunie, active de 3,39 miliarde lei (949,95 milioane euro), in crestere cu 6,64% fata de decembrie 2005. Unicredit Romania gestiona active de 2,52 miliarde lei (706,16 milioane euro), in crestere cu 24,37% fata de finele anului 2005.

EFG Eurobank din Grecia este actionarul majoritar al Bancpost, care gestiona la finele lunii iunie active de 6,04 miliarde lei (1,69 miliarde euro), in crestere cu 5,8% fata de finalul anului 2005.

Groupe Société Générale detine pachetul majoritar al Bancii Romane pentru Dezvoltare, cu 58,33% din capitalul social BRD. Activele BRD - Groupe Société Générale cu 16,02% fata de sfarsitul anului trecut si erau de 22,3 miliarde lei (6,25 miliarde euro) dupa primul semestru al anului 2006.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: