Pensiile ar putea fi platite prin cont la orice banca privata

Data publicarii: 18-08-2006
Pensiile ar putea fi platite, de la 1 septembrie, prin cont deschis la orice banca privata, contra unui comision fix din bugetul asigurarilor sociale, care va fi stabilit prin ordonanta de urgenta, a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Casei Nationale de Pensii (CNPAS), Mihai Seitan. Din cauza rezilierii contractelor cu Bancpost si CEC, care erau singurele banci la care pensionarii isi puteau deschide cont pentru primirea pensiei, CNPAS va propune, posibil de la 1 septembrie, un comision fix pentru orice banca privata care va dori sa efectueze plata pesiilor.

"Atunci cand au fost incheiate contractele, ambele banci (CEC si Bancpost-n.red.) erau de stat si au fost de acord sa faca plata pensiilor fara un comision", a spus Mihai Seitan. "Singura modalitate prin care actuala lege prevede acordarea unui comision este plata prin Posta, unde comosionul variaza in functie de valoarea pensiei", a mai spus Seitan.

La inceputul lui iulie cele doua banci au declarat ca operatiunile nu sunt rentabile si n-au mai deschis conturi pentru pensionari. CEC-ul va efectua in continuare platile in conturile deschise pana acum, iar pensionarii care isi primeau pensiile prin Bancpost vor intra in posesia sumelor cuvenite prin Posta, pana la adoptarea ordonantei de urgenta, a spus presedintele CNPAS.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a declarat, joi, ca o pentru stabilirea comisionului pentru plata pensiilor prin cont bancar s-ar putea lua in considerare criteriile aplicate in cazul platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, caz in care a fost stabilit un comision de 0,1%. Mihai Seitan a spus ca pana acum nu s-a stabilit o suma, dar plata comisionului se va face din bugetul asigurarilor sociale.

Numarul pensionarilor care primeau banii prin cont la cele doua banci era de 450.000 de persoane, atat din tara, cat si din strainatate, din care 250.000 primeau prin CEC, iar 200.000 prin Bancpost.
 
Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: