Casnicele si muncitorii la negru vor avea pensii

Data publicarii: 11-11-2009 | Actualitate

Sistemul de pensii din tara noastra ar putea avea patru piloni. Pe langa cei trei deja existenti, ar mai putea fi introdus unul denumit de Ministerul Muncii pilonul zero. Acesta, potrivit secretarului de stat Mihai Seitan, este destinat romanilor in varsta, care nu au contribuit la sistemul de pensii, precum muncitorii la negru si casnicele, si care, odata ajunsi la batranete, nu beneficiaza de niciun venit. Pilonul zero are in vedere protectia persoanelor de varsta a treia. Seitan sustine ca plata pensiilor din acest nou pilon se va face cu bani de la bugetul de stat.

Pilonul zero de pensii este ultima "gaselnita" pentru protectia romanilor de varsta a treia. Potrivit secretarului de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, reforma sistemului de pensii ar putea aduce cu ea si introducerea acestui nou pilon. Astfel, sistemul de pensii din Romania ar ajunge la patru piloni: zero, unu, doi si trei. "Pilonul zero este destinat romanilor in varsta, care nu au contribuit la sistemul de pensii, precum casnicele sau muncitorii la negru, si care, ajunsi la varsta a treia, nu beneficiaza de niciun venit", a explicat Seitan. Totodata, acesta a tinut sa precizeze ca "pilonul zero va dezvolta pensia sociala minima". Mai exact, "acest pilon va fi dezvoltat pentru protectia persoanelor de varsta a treia".

Potrivit secretarului de stat Mihai Seitan, banii necesari pentru plata pensiilor din acest nou pilon - zero - vor fi alocati de la bugetul de stat. In prezent, in tara noastra exista pilonii I, II si III de pensii. Pilonul I reprezinta pensiile de stat, pilonul II - pensiile obligatorii private in cazul carora contributia o plateste angajatorul si pilonul III - pensiile facultative private in cazul carora contributia o plateste beneficiarul chiar daca este angajat sau nu. "Pilonul II de pensii private functioneaza corect si cu profit, spre deosebire de pilonul III, care functioneaza destul de timid", a spus Seitan. Cat despre sistemul public de pensii, secretarul de stat in Ministerul Muncii a subliniat ca acesta nu va putea fi eliminat pana in 2070-2080.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: