Bancherul care te invata cum sa dramuiesti banii

Data publicarii: 13-11-2009 | Finante-Banci

Alexandru Printz, director de retail in cadrul BCR, este omul din spatele "Domnului Diriginte" de la Scoala de Bani. Alexandru Printz spune ca romanii au pornit prea repede in tavalugul bancarizarii si ca au nevoie de o educatie financiara pentru a decide ce e mai bine pentru buzunarul lor.

Pe Alexandru Printz, 33 de ani, l-am intalnit la sucursala BCR din Drumul Taberei, de unde coordoneaza activitatea de retail din sectorul 6 al Capitalei. Desi era doar ora 9.00 dimineata,l-am prins intr-o sedinta sau "la o discutie cu ceai", dupa cum ii place lui sa spuna.

Agitat, dand impresia omului pus tot timpul pe treaba, a insistat sa mai dea cateva indicatii colegilor inainte de a incepe interviul. "Sunt mai rau decat argintul viu", imi confirma el banuielile. Conduce o echipa de 180 de oameni si, in fiecare zi, viziteaza trei-patru unitati pentru a discuta cu angajatii. Isi face insa timp si pentru intalniri cu clientii mai mari, constient fiind de importanta mentinerii unei relatii.

Un diriginte cu vechime

Vazandu-l, iti dai seama ca il cunosti de undeva. Si totusi, de unde? Aaa, da... seamana cu "Domnul Diriginte", personajul ilustrat grafic pe scoaladebani.ro, dar si pe mai toate retelele sociale importante.

De fapt, este chiar el, cel care tine orele deschise la Scoala de Bani, program de educatie financiara, sustinut de BCR, ce are ca scop cresterea responsabilitatii romanilor fata de administrarea banilor.

Mai exact, in fiecare zi, intre orele 16.00 si 18.00, dezbate online cu cei interesati pe teme financiare. Astfel, poti invata unde sa-ti plasezi economiile, cum sa citesti un contract de asigurari de viata sau cum sa-ti cumperi o casa printr-un contract de economisire-creditare.

Alexandru Printz spune ca raspunsurile si problemele ridicate de "cursantii" Scolii de Bani i-au ajutat pe el si pe colegii lui sa se gandeasca la modul in care pot modifica produsele astfel incat sa raspunda nevoilor populatiei."Sunt oameni de la care invat si eu anumite lucruri", povesteste "Domnul Diriginte" despre elevii lui.

Alexandru Printz spune ca a ajuns sa tina orele deschise ca urmare fireasca a participarii lui in toate celelalte proiecte BCR ce vizau implicare sociala si educatie financiara. De altfel, in 2005, el a fost responsabil in BCR cu pregatirea programelor de dezvoltare a personalului si cu asigurarea trainingului la nivel national.

Romanii au nevoie de educatie financiara

Bancherul este de parere ca romanii au fost prinsi prea repede in tavalugul bancarizarii si ca era nevoie pe piata de un program de educatie financiara. "Romanul trebuie sa invete sa decida ce este mai bine pentru buzunarul lui", a punctat el.

Mai mult, el spune ca populatia trebuie sa invete sa economiseasca si sa foloseasca online banking. "Orice produs de banca electronica folosesti, te ajuta sa stai acasa, la calculator, fara sa mai vii la ghiseu sa te stresezi ca stai la coada. Plus ca este mult mai ieftin", explica el.

Integral in Adevarul