Florin Georgescu: Criza a inchis 88 de unitati bancare

Data publicarii: 19-11-2009 | Finante-Banci

Bancile romanesti si-au incetinit ritmul de crestere de circa noua ori in primele 9 luni ale acestui an, dinamica bilantului agregat al bancilor crescand cu numai 3%, fata de un ritm de 30% inregistrat acum un an. Numarul de unitati a scazut cu 88, iar la numarul de salariati inregistram mai putini cu 3.180 de salariati", a declarat prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Potrivit oficialului BNR, bancile locale au inregistrat intrari de capitaluri de peste 308 mil. euro in primele noua luni din acest an, din care 225 milioane de euro au intrat dupa semnarea acordului de la Viena, care a consolidat angajamentele primelor 9 banci care opereaza in Romania.

Depozitele atrase de banci de la companii si persoane fizice au crescut cu numai 6% (fata de cresterea de 22,4% inregistrata anul trecut la 1 octombrie), in vreme ce operatiunile cu titluri de stat au crescut cu peste 300%, a mai aratat Florin Georgescu. El a admis ca in primele noua luni din acest an, pe fondul crizei financiare, calitatea portofoliului de credite al bancilor s-a inrautatit, creditele cu probleme crescand de 4 ori, de la 2,5% la 10,4%.

"Atata timp cat indicele de solvabilitate arata bine, inseamna ca aceasta deteriorare a fost compensata la timp de cresterea de capital inregistrata de banci", a conchis prim-viceguvernatorul Bancii Centrale.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: