ANAF face precizari privind codul de inregistrare in scopuri TVA

Data publicarii: 18-08-2006
Incepand cu 01.01.2007 codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit persoanelor juridice impozabile va avea prefixul RO conform Standardului international ISO 3166 - alpha 2, urmat de codul de identificare fiscala, se arata intr-un comunicat de presa remis de ANAF catre BankNews.ro. Prin urmare, toate persoanele juridice inregistrate ca platitori de TVA pana la data de 31.12.2006, trebuie sa-si preschimbe codul de inregistrare ca platitor de TVA in codul de inregistrare in scopuri de TVA. Pentru a veni in intampinarea contribuabililor persoane juridice, s-a stabilit ca acesti contribuabili sa fie inregistrati, din oficiu, de catre organul fiscal competent in evidenta persoanelor juridice impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Totodata, organul fiscal competent va emite si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, care va fi comunicat, prin posta, la domiciliul fiscal al contribuabilului, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

Prin aplicarea acestui sistem de inregistrare din oficiu si transmitere prin posta a certificatelor de inregistrare in scopuri de TVA, contribuabilii nu trebuie sa se deplaseze la organul fiscal pentru ridicarea, sub semnatura, a noului certificat si nici la oficiile registrului comertului pentru preschimbarea certificatelor de inregistrare.  

Dupa 01.01.2007, pe masura ce persoanele juridice platitoare de TVA vor solicita preschimbarea certificatelor de inregistrare, ca urmare a unor modificari ce tin de denumire sau de sediul social, oficiile registrului comertului de pe langa tribunale vor elibera, conform prevederilor legale, un alt certificat de inregistrare.
 
Inregistrarea din oficiu, de catre organele fiscale competente nu se va aplica in cazul contribuabililor inscrisi in evidenta speciala. In acest caz, organul fiscal competent va solicita prezenta contribuabilului la sediul sau, in vederea clarificarii situatiei fiscale, prin transmiterea unei notificari.

Contribuabilii din evidenta speciala care isi vor clarifica situatia fiscala, vor fi inregistrati din oficiu de catre organul fiscal competent si li se va emite certificatul de inregistrare cu noul cod de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.

Trebuie mentionat ca, incepand cu data de 01.01.2007, persoanelor juridice care figureaza in evidenta speciala si nu si-au clarificat situatia fiscala, precum si celor care figureaza in lista contribuabililor inactivi aprobata prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, li se va anula inregistrarea in scopuri de TVA, din oficiu, de catre organul fiscal competent.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: