Bancile relaxeaza conditiile de accesare a programului Prima Casa

Data publicarii: 25-11-2009 | Finante-Banci

Bancile comerciale incep sa fie mai flexibile in ceea ce priveste indeplinirea conditiilor pentru programul "Prima Casa". Surse din piata afirma ca in spatele unei astfel de decizii se ascunde teama bancherilor ca programul nu va mai continua anul viitor, iar  institutiile financiare ar pierde profiturile generate de acordarea unor credite garantate de statul roman. In conditiile in care creditarea pentru persoanele fizice este complet blocata, acordarea creditelor pentru programul guvernamental reprezinta in momentul de fata o sursa sigura de profit pentru banci

Concret, Banca Romaneasca este cea care a dat startul modificarilor, in sensul scaderii nivelului salariului minim pe care solicitantul trebuie sa-l aiba pentru a avea acces la "Prima Casa", insa cu mentinerea in limite prudentiale a gradului de indatorare a clientilor. "Banca Romaneasca a revizuit conditiile de creditare impuse pentru program. (…)Astfel, in cazul in care o familie cu trei membri solicita un credit in valoare de 57.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, trebuie sa prezinte un venit minim pe familie de doar 2.900 de lei. Aceste venituri sunt mai mici decat cele solicitate pana acum cu circa 450 de lei", se arata intr-un comunicat al Bancii Romanesti.

Viitorul programului guvernamental, incert

Analistii sunt de parere ca bancile devin mai flexibile in conditiile in care acest lucru le aduce un profit, iar in cazul programului "Prima Casa" riscul acordarii de imprumuturi este acoperit de faptul ca acestea sunt garantate de catre stat. "Bancile sunt interesate sa-si faca profit, iar daca gasesc "elefanti", este cu atat mai bine pentru ele. Atat timp cat au interese intr-o directie anume, vor actiona in acea directie", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu, care nu a dorit sa faca precizari referitoare la viitorul programului.

In schimb, analistul imobiliar Radu Zilisteanu afirma ca in conditiile politice actuale, viitorul programului "Prima Casa" este incert. "Teama ca programul «Prima Casa» nu va mai continua de anul viitor exista in randul bancherilor, potrivit unor surse din domeniu. Pe de o parte este de inteles, avand in vedere ca in cazul in care se schimba guvernul, s-ar putea ca programul sa nu mai fie considerat important", ne-a declarat Zilisteanu.

Pe de alta parte, consultantul financiar Ionel Blanculescu afirma ca este putin probabil ca programul sa fie stopat, insa se asteapta la o transformare a acestuia. "Probabil ca programul va suferi anumite transformari incepand de anul viitor. De altfel, el s-a transformat de la un program destinat revigorarii pietei locuintelor noi si constructiilor la un program social", a explicat Blanculescu. Acesta este de parere ca pe viitor bancile vor deveni mai severe in analiza clientilor, vor fi atente sa nu se mai strecoare persoane cu venituri incerte, motiv pentru care numarul celor care vor accesa programul va fi mai mic.

"Institutiile financiare sunt interesate de identificarea unui client cu potential de plata, cu venituri sigure, astfel incat sa nu aiba sincope in incasarea ratelor. In plus, bancile vor fi mult mai severe. Acum s-a intrat intr-o etapa in care riscul este mult mai bine gestionat. Din acest motiv, in 2010 ne putem astepta mai degraba la o micsorare a numarului celor care vor aplica pentru «Prima Casa» si la o securizare a programului", a adaugat Blanculescu.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: