UE: contractul pentru telefon va dura maximum 12 luni

Data publicarii: 25-11-2009 | Actualitate

Operatorii trebuie sa le ofere consumatorilor europeni optiunea unor contracte care sa nu depaseasca 12 luni, potrivit pachetului de reforme in domeniul telecomunicatiilor, adoptat de Parlamentul European.

In plus,consumatorii vor avea posibilitatea de a-si schimba furnizorul de telefonie, mobila sau fixa, intr-o zi, si asta fara a-si schimba numarul de telefon.

O alta dispozitie, inclusa in pachet la insistenta Parlamentului European, precizeaza ca autoritatile nationale nu pot restrictiona accesul la internet din motive de politica publica, "decat in urma unei proceduri echitabile si impartiale si a unui control judiciar eficient si in timp util", se arata intr-un comunicat al institutiei.

In plus, masurile adoptate vor spori concurenta pe piata de profil, dar in beneficiul clientilor. "Reforma UE din sectorul telecomunicatiilor va oferi servicii de telefonie, fixa si mobila, si de internet, mai bune si mai ieftine, si conexiuni mai rapide la internet pentru toti europenii.

Pachetul de reforme in domeniul telecomunicatiilor a fost propus de Comisia Europeana in noiembrie 2007 si va intra in vigoare in luna decembrie a acestui an. Iar statele membre vor avea la dispozitie 18 luni pentru a transpune reglementarile in legi nationale privind sectorul telecomunicatiilor.

Adevarul