Investitii la bursa in sturioni si caviar

Data publicarii: 30-11-2009 | Bursa

Se spune deseori ca 90% din investitorii activi independenti pierd in special pentru ca planul lor de investitii nu este suficient de bun. Daca esti sceptic sau iti este teama ca vei pierde ori nu-ti asumi si nu controlezi corect riscurile vizibile sau mai putin vizibile din piata, nu vei castiga niciodata.

Peste tot, la toate seminariile, investitorilor li se spune ca trebuie sa aiba cunostinte/experienta, incredere si disciplina, insa pana ajung sa le stapaneasca destul de bine timpul trece; la fel trec si oportunitatile. Cu toate acestea, la bursa apar  intot-deauna oportunitati de investitii, numai ca trebuie sa stii cum si unde sa le cauti. Daca ne referim la bursa autohtona, vom observa ca in ultimele zece zile aceasta a suferit mult din cauza unei lichiditati foarte reduse, am putea spune in ton cu valorile minime anuale ale acestui indicator bursier. In aceste conditii, era de la sine inteles ca piata Rasdaq - si asa putin frecventata - sa treaca neobservata complet, intrand astfel, temporar, intr-un con de umbra. si totusi...

Orice plan de investitii incepe cu o verificare asupra unui domeniu/sector de investitii si, desigur, alegerea unui emitent corespunzator scopului propus. Sa presupunem ca dorim sa ne orientam spre emitenti din segmentul Rasdaq, care au avut cresteri importante pe bursa in acest an - un prim indiciu ca au fost in centrul atentiei investi-torilor. Apoi, dupa unele evaluari facute de specialisti/analisti, am putea cauta mai atent in domeniul agricol, insa nu spre un sector oarecare, ci spre unul vizat si de investitorii straini, si anume acvacultura in ape dulci sau, mai bine spus, cresterea de sturioni.

Cu aceste criterii am gasit compania International Caviar Corporation Calan - fosta Agromec Calan -, simbol AMAL, listata la BVB/XMBS. Cateva date fundamentale mi-au atras atentia: patru actionari oameni de afaceri germani detin 67,6%; altii - 31,4%; ultima majorare de capital social (MCS) a fost in aprilie 2009, cu un aport de 84,1 mil. actiuni la 0,1 lei, valoare nominala, fata de 2,5 mil. actiuni existente anterior, si cresterea pretului actiunii la peste 90% in acest an. Numai in luna noiembrie, actionarul principal a cedat din pachetul sau circa 486.000 actiuni fara a mai tine cont de cele din octombrie. La aceste miscari, pe data de 3 decembrie AMAL vine si cu o oferta secundara de 5 mil. actiuni, aprobata recent in cadrul AGA.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: